Epidemiologinja Zarema Obradović: Stanje se pogoršava, neće korona tako lako nestati

Stanje kada je u pitanju koronavirus u cijeloj Evropi se pogoršava. Ovo je za portal „Avaza“ kazala epidemiologinja Zarema Obradović.

Klinička slika

– Naravno, broj oboljelih se povećava i u BiH. Istina kod nas su još uvijek ti brojevi relativno niski za razliku od drugih zemalja. Prema podacima koji su do sada registrirani u Evropi, a očekivati je da je i kod nas isto stanje, u pitanju je omikron soj koji je ipak blaži, tako da su kliničke slike i kod pacijenata blaže – kazala je dr. Obradović.

Mali broj, kaže dr. Obradović pacijenata završava u bolnici dok na respiratoru nema nijednog.

– Ovaj soj ne napada pluća, već gastrointestinalni trakt i bubrege tako da se javljaju neki nejasni simptomi uz povišenu temperaturu. Građani teba da postanu svjesni da virus nije otišao. On je tu među nama – navodi dr. Obradović.

Izgubljen imunitet

Kako kaže naša sagovornica vremenom su mnogi izgubili imunitet, i ovi koji su prebolovali ali i vakcinisani, tako da nam opet predstoji period kada ćemo morati misliti na COVID-19 i poštovati mjere poput distance i higijene ruku.

– Ništa čudno se ne dešava. Mi, epidemiolozi, smo to očekivali jer korona, isto kao virus gripe, kao drugi respiratorni virusi, i dalje je među nama. Samo je u pitanju kako će reagirati naš imunitet, jer kada on opadne virusi izazovu oboljenje. Neće virus tako lako nestati kao što smo mi mislili.

Ljudi su, govori epidemiologinja, mislili da smo završili s koronom, a evo pogledajte Evropu, Hrvatsku koliki je već broj oboljelih. Gotovo sve zemlje Evrope izvještavaju o velikom broju zaraženi, ali hvala Bogu za sada se radi o ovom soju koji je blaži.

Avaz