Građanima Hrvatske utorkom i četvrtkom BiH nije inostranstvo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U oraškoj Posavini zabilježen je pravi “boom” prekogranične kupnje. Zbog sve većih troškova života, mnogi se Hrvati već duže odlučuju za odlazak u šoping preko granice, piše Večernji list BiH.

U Mađarskoj cijene više nisu toliko niže, a kako se odavno ni u Trst ne isplati po hranu, Slavonci sve češće dolaze u BiH. Žiteljima Slavonske Posavine, naime, Bosanska je Posavina postala omiljena šoping-destinacija, tako da prekogranični šoping cvijeta i u ovoj godini.

Iz županjske Posavine u Orašje stižu mnogi. Treba spomenuti i Arizonu te poznatu orašku tržnicu, gdje Slavonci dosta troše, ali i dalje im je omiljena destinacija Orašje u kojem se prvo zaustavljaju, a nerijetko tu i završe jednodnevni boravak.

U cijelom kolažu sličica prekograničnoga šopinga važna je činjenica što je Međunarodni granični prijelaz Oraše – Županja jedan je od najfrekventnijih u BiH, koji već godinama bilježi milionske prelaske građana i vozila (prema grubim izračunima, taj granični prijelaz koristi dnevno više od 10.000 putnika i više od 5000 vozila).

I po tome se može lako zaključiti kako prekogranični šoping-turizam i dalje cvate. Razlog za to je više nego očigledan. BiH je sa stopom poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 17% idealna destinacija za ljude koji žele jeftinije proći prilikom kupnje. Iz susjedne Hrvatske u Orašje se tako dolazi u cjelodnevni šoping-posjet i pri tome se kupuje baš sve jer je, kažu nam kupci, jeftinije nego u Hrvatskoj.

Za Slavonce je, naime, već postala uobičajena rutina skoknuti u “inostranstvo”, posebno  vikendom ili četvrtkom, kada je u Orašju veliki tržni dan, ali i ostalim danima brojni, autom ili motorom, pa i biciklom, prelaze granicu radi šopinga.

Kako ekonomska računica ne poznaje granice, a ona je vrlo jednostavna kada se uspoređuju cijene, kupci preko granice ne idu samo zbog goriva i cigareta već i zbog PVC otvora, namještaja, dječjih kolica i opreme za novorođenčad, lijekova, odjeće, obuće, automehaničarskih i frizerskih usluga, ali i školovanja, razonode i zabave.

Nije na to utjecalo ni posljednje poskupljenje goriva u BiH, pa su i dalje benzinske pumpe  prva mjesta zaustavljanja. Krenuli smo stoga upravo od jedne takve benzinske pumpe i pitali koliko se isplati natočiti spremnik goriva.

Radnici benzinskih pumpi smještenih tik uz granicu potvrdili su nam kako je ušteda po spremniku oko 50 kn. Za penzionerku Ružicu Dujmović iz Županje sedmični odlazak u Orašje se podrazumijeva:

– Kupim cigarete, kućne potrepštine, obvezno kafu, odem na ćevape, posjetim prijatelje i meni se to isplati.

Veronika Relatić iz Gradišta pak najviše dolazi zbog lijekova jer, tvrdi, značajno su skuplji u Hrvatskoj. U šopingu smo zatekli i bračni par Bonu i Maru Jokić iz Vinkovaca. Pun prtljažnik potrepština među kojima dominira hrana za djecu, ali i druge namirnice isplatit se jer, kažu, postoji povrat PDV-a. Osim po osnovne namirnice i šaroliku lepezu proizvoda, Slavonci dolaze i radi priređivanja svadbi u oraškoj Posavini.

Neki od njih odlučuju se za školovanje u Centru za studiranje Sveučilišta u Mostaru u Orašju, a mladi pak traže zabavu i provod u klubovima.