Kad će građani dobiti novac za “tocilizumab”

6 3
Podijelite vijest

Brojni građani koji su, na preporuku i traženje ljekara, kupili lijek “tocilizumab” za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa, još nisu dobili novac od Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS).

Odobrena sredstva

Među onima koji su kupili ovaj lijek koji košta više od 1.000 KM je i Dunja Grabovac, koja je zahtjev za refundaciju sredstava predala još 7. aprila.

– Tad mi je rečeno da je zakonski rok za odgovor na zahtjev mjesec. Međutim, odgovor nisam dobila – kazala je Grabovac.

Dodala je kako ima informacije da su sredstva odobrena.

– Dokumentacija koju sam predala je potpuna, ne vidim nikakvog razloga za zadržavanje – istakla je Grabovac.

Sakib Katana, direktor ZZO KS, za “Avaz” je potvrdio da refundacija sredstava za “tocilizumab” još nije počela.

Do mene nije došlo nijedno rješenje za isplatu koje moram potpisati – rekao je Katana.

Kako navodi, u finansijskom planu Zavoda za refundaciju troškova nabavke lijeka „tocilizumab“ za liječenje oboljelih od COVID-19 planirano je 650.000 KM.

Broj zahtjeva

– Još nemamo tačan broj zahtjeva. Moram naglasiti da o isplati sredstava, odnosno o zahtjevima građana, ne odlučuje Zavod zdravstvenog osiguranja KS. Ministarstvo zdravstva KS je formiralo stručnu komisiju koja će pojedinačno razmatrati svaki zahtjev. Kada komisija odluči da su ispunjeni uvjeti za refundaciju, oni Zavodu dostavljaju svoju odluku i Zavod isplaćuje novac – pojasnio je Katana.

Ističe da se ne radi o odugovlačenju Zavoda niti su problem sredstva.

– Preraspodjelom smo dobili taj novac od našeg osnivača. Mislim da je ovih 650.000 KM prebačeno od KCUS-a – kazao je Katana.

Stvar principa

– Za mene je ovo već dugo. Nije stvar tih 1.128 maraka koje sam platila za mamin lijek, za mene je ovo stvar principa. Lijek sam kupila svojim novcem i odnijela u bolnicu. Ovim putem tražim što brži povrat novca, jer se lijek koji sam kupila morao nalaziti na bolničkoj listi – istakla je Grabovac.


Podijelite vijest