Kolektivna dženaza u Potočarima: Ove godine će biti ukopana i dva maloljetnika i žena

potocari
Podijelite vijest

Porodice šesnaest žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici do sada su dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Nekompletnost posmrtnih ostataka i dalje je problem pa se porodice teško odlučuju na ukop. Uglavnom se radi smo o nekoliko kostiju.

– Do ovog trenutka za ukop u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 11. jula ove godine spremni su posmrtni ostaci 16 žrtava. Ovaj broj nije konačan, mogao bi biti nešto veći jer se u Podrinje identifikacionom projektu nalaze posmrtni ostaci još 37 žrtava. Oni su također identifikovani DNK metodom i od strane porodica, međutim, porodice nisu dale saglasnost još uvijek, uglavnom zbog nekompletnosti – pojasnila je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Kako je kazala, isti je slučaj sa još 92 žrtve koje su identifikovane DNK metodom ali porodice još nikada nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji.

Problem je i nekompletnost posmrtnih ostataka. U nekim slučajevima se radi o samo jednoj kosti ili nekoliko sitnih koščica. Porodice se nadaju da će biti pronađeni i ostali posmrtni ostaci uprkos činjenici da je prošlo jako puno vremena od trenutka ubistva”, istakla je Fazlić.

Među žrtvama genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice za koje su porodice za sada dale saglasnost za ukop ove godine, nalaze se i dva maloljetnika.

– Radi se o mladim osobama. Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je 56-godišnji muškarac koji je uz pomoć DNK metode identifikovan još 2013. godine. Međutim, porodica je tek sada smogla snage za ukop. Najmlađa žrtva je Azmir Osmanović, imao je samo 16 godina kada je ubijen. Osim njega, bit će ukopan još jedan 17-godišnjak. Ove godine imat ćemo dva maloljetnika na kolektivnoj dženazi – naglasila je Fazlić za Anadoliju.

Posmrtni ostaci Azmira Osmanovića su pronađeni prije dvije godine na lokalitetu Poljanci kod Srebrenice.

– Bit će ukopana i jedna mlada žena, imala je samo 24 godine kada je ubijena. Posmrtni ostaci žrtava koje će biti ukopane ove godine uglavnom su ekshumirani iz grobnica na području Srebrenice, Zvornika, na različitim lokacijama. Posmrtni ostaci dvije žrtve koje će biti ukopane ove godine ekshumirani su prije skoro 20 godina i prije čak 13 godina je utvrđen identitet – izjavila je Fazlić.

Kada je u pitanju kolektivna dženaza u Prijedoru, formiran je organizacioni odbor za organizaciju kolektivne dženaze 20. jula ove godine.

– Donesena je odluka da će se dženaza održati uprkos činjenici da pada na prvi dan Kurban-bajrama. Koliko će žrtava biti ukopano još uvijek je rano kazati, to ćemo znati početkom jula kada se porodice obavijeste i kada se zakažu zvanične identifikacije – pojasnila je Fazlić.


Podijelite vijest