Moguće je: Pomoću jednog trika umanjite želju za slatkim

671cc4828f9c8056e9e3dc9f12a56b81
Podijelite vijest

Slatkiši su slabost mnogih, ali moguće je uz jedan trik smanjiti želju za slatkim.

Pretjerana konzumacija namirnica prepunih šećera, naročito ako je riječ o tvornički prerađenoj hrani, može prouzrokovati i zdravstvene tegobe. Neke od njih su dijabetes, pojava gljivica koje se hrane šećerom, pretilost, nadutost, zadržavanje vode, letargija, nedostatak hranjivih sastojaka, oslabljeni imunološki sistem i brojne druge.

Iako je ključ uvijek u uravnoteženoj prehrani, postoji nešto što nam u svega nekoliko sekundi može pomoći zaustaviti želju za slatkim. Riječ je o fermentiranoj hrani, dobivenoj procesom fermentacije.

To je proces u kojem mikroorganizmi, poput kvasaca i bakterija, pretvaraju ugljikohidrate, skrob i šećere, u alkohol i kiseline. Alkohol i kiseline prirodni su konzervansi koji fermentiranoj hrani daju karakterističnu aromu i kiselost.

Tu se ubrajaju fermentirani mliječni proizvodi kao što su jogurt, kefir, sirevi, potom kiseli kupus, masline, egzotična jela kao što su tempeh, natto, kombucha i miso.

Dakle, ako konzumirate fermentiranu hranu ili piće, oni će “upiti” višak šećera iz druge hrane ili pića koja ste imali i smanjiti negativne učinke šećera. Pokazalo se također da fermentirana hrana može pomoći u održavanju normalne razine šećera u krvi, umjerenim skokovima inzulina i jačanju metabolizma.

Sve su ovo dovoljni razlozi da barem povremeno konzumiramo fermentiranu hranu. Uostalom, nije loše uvijek u frižideru imati kefir ili teglu maslina.


Podijelite vijest