NATO: Zatražili smo spiskove od policijskih agencija iz BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta ponovno je održao raspravu posvećenu Bosni i Hercegovini. Europski dužnosnici su zabrinuti zbog pogoršane sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini. Zapaljiva predizborna retorika, ruski uticaj na Balkanu, dolazak “Noćnih vukova”, naoružavanje MUPRS te selefije glavni su izvori zabrinutosti u Briselu.

Vlasti Bosne i Hercegovine su dobile jasnu poruku da se moraju početi baviti ovim pitanjima. NATO pak poručuje da će vlasti morati detaljno odgovoriti na pitanja o količini oružja koje posjeduju policijske agencije. Također ovaj vojni savez će pojačati obavještajne aktivnosti u našoj zemlji.

“Moramo napraviti razliku između motociklističkih klubova i paramilitarnih organizacija. Situacija se dodatno pogoršala i treba nam dodatna istraga po ovim pitanjima. To za nas ostaje otvoreno pitanje. Kada je u pitanju nabavka oružja za MUP RS-a ono je nabavljeno legalnim putem, ali se postavlja pitanje nesrazmjera sa EU standardima jer sada u RS-u svaki policajac ima dugo oružje, dok u EU jedno dugo oružje ide na 17 policajaca. Zatražili smo od policijskih agencija da nam dostave detaljne spiskove naoružanja koje posjeduju i sve te podatke ćemo dodatno provjeriti. Kada se radi o arapskim investicijama ili vanjskim uticajima na BiH mi ćemo u narednom periodu pojačati obavještajne aktivnosti u BiH”, izjavio je pukovnik Nicholas Chalons, vojni pomoćnik Zamjenika Vrhovnog komandanta Savezničkih snaga u Evropi.

N1