Navike koje nas ubijaju, a svakodnevno ih radimo

ss 10
Podijelite vijest

Svijest o štetnosti pušenja globalno je sve raširenija, ali moderno vrijeme karakterizira niz faktora koji pušenje postepeno pomjeraju s vrha popisa smrtonosnih navika, upozoravaju američki naučnici. Ovo su stvari koje nas ubijaju, a svakodnevno ih radimo.

Socijalna izolacija

Novija istraživanja pokazuju da je socijalna izolacija jednako štetna po vaše zdravlje kao i ostale stvari na vrhu “smrtonosnog” popisa. Društvene mreže i sve rjeđe uživo druženje s prijateljima i kolegama doveli su do toga da usamljenost poprima nevjerovatne razmjere.

Sjedilački način života tokom cijeloga dana povećava rizik od obolijevanja od više vrsta raka, pokazala je studija iz 2014. godine. Svaka dodatna dva sata sjedenja povećavaju rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva, karcinoma endometrija, raka pluća, bez obzira na to da li pojedinac vježba tokom dana.

Američki naučnici ustanovili su da 50-70 miliona stanovnika SAD pati od poremećaja spavanja. Nedovoljna količina sna, upozoravaju stručnjaci, povećava rizik od moždanog i srčanog udara u jednakoj mjeri kao svakodnevno pušenje.

Korištenje solarija

Iako se korištenje solarija čini kao varijanta sunčanja koju imamo pod kontrolom, oboje može biti jednako opasno za organizam kao pušenje. Dermatolozi su još 2014. dokazali da pretjerano korištenje solarija izaziva više slučajeva raka kože nego što pušenje izazove slučajeva raka pluća.

Nezdrava ishrana

Slatka i prerađena hrana bogata zasićenim masnim kiselinama utječe na razvoj potencijalno smrtonosnih bolesti poput pušenja. Godine 2016. naučnici, koji se bave istraživanjem smrtnih slučajeva kao posljedice loše ishrane, zaključili su da je stopa smrtnosti premašila one od alkohola, droge i duhana.


Podijelite vijest