Očekuje li nas “arapsko ljeto”: Puni avioni turista iz UAE već dolaze u BiH

Screenshot 5 41
Podijelite vijest

Bosna i Hercegovina ove godine željno očekuje masovniji dolazak turista i gostiju, posebno iz arapskog svijeta. Pandemija je učinila svoje i njene restriktivne mjere najviše su pogodile turizam. Dolazak stranaca neophodan je za poboljšanje turističke slike u Bosni i Hercegovini.

 – Nama su turisti neophodni, bez njih smo „osakaćeni“ – govori Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, za Oslobođenje.

Dodaje da hotelsko-turistička branša radi negdje 20-30 posto onoga što je radila 2019 godine.

Sajam turizma

– Jedan naš zahtjev je otišao prema Vijeću ministara BiH da Saudijsku Arabiju izuzmu od vađenja dozvole za ulazak u BiH, da ih oslobode uslova ulaska jer mi sada možemo da primimo goste, broj zaraženih je u opadanju i mislim da je BiH sada, što se tiče virusa, dobrostojeća i stabilna – poručuje Hadžić.

Kaže da bez otvaranja granica nema ništa i apeluje na Vlast da pojednostavi ulazak stranih turista kako bi ih pokušali privući, posebno one iz arapskog svijeta, a zatim Turske, i naravno, Evrope. Ističe da su do sada izvršene registracije nedovoljne, u odnosu na broj smještajnih kapaciteta koje BiH posjeduje.

– Grad Sarajevo ima preko 15.000 ležajeva na raspolaganju u ugostiteljsko-turističkim objektima, tipa smještaja. Za svaki dan nama treba preko 10.000 gostiju koji će ostati na spavanju – govori Hadžić.

Avio kompanije su početkom ljetne sezone najavile veći broj letova iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Saudijske Arabije (SA), Kuvajta i drugih zemalja.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo ove godine učestvuje na prestižnom sajmu turizma „Arabian Travel Market Dubai 2021“. Ovo je prvi sajam nakon dvije godine, od početka pandemije, na kojem BiH prisustvuje, a tim povodom smo razgovarali sa Aidom Terzić, vlasnicom i izvršnom direktoricom turističke agencije Relax Tours i hotela Pino Nature. Ona ističe da je posjećenost sajma bila odlična te da su već uspjeli potpisati i neke ugovore.

– Pokušavamo uspostaviti kontakte sa kupcima i turističkim agencijama – poručuje Terzić i dodaje da “visoka sezona turista još uvijek nije počela”.

-U BiH je to negdje oko sredine mjeseca jula pa sve do sredine septembra, ali turisti iz UAE su već krenuli prema BiH jer im je Bosna otvorena i mogu doći uz negativan PCR test, a imaju i direktne letove za Sarajevo, što je nekih pet do šest sati vožnje – naglašava ona.

Wow Bosna

Kaže da su po povratku iz Dubaia, i jučer i danas, zatekli avion pun putnika.

– Ono što smo čuli je da će biti još letova iz Kuvajta, Katra i još nekih zemalja. Mi ne očekujemo da to može biti onaj broj ljudi kao prije pandemije, ali u svakom slučaju veliki broj njih će doći ovo ljeto – poručuje Terzić.

– Prolazeći kroz carinsku kontrolu, po dolasku u Dubai, policajka me upitala odakle dolazim, a kad sam rekla iz BiH uslijedilo je njeno „wow Bosna, pa svi iz UAE tamo putuju“ – kroz smijeh nam priča Terzić.

image

Ove godine se očekuju pozitivne vijesti za bh. turizam. Vizni režim usporava dolazak turista iz Saudijske Arabije, ali sa Emiratima to nije slučaj. Potreban im je samo negativan PCR test.

– Molimo Vlasti da se i oni uključe u rješavanje tog problema kako bi se stanje u BiH popravilo. Ako se pokrene turizam, pokreće se i ostalih 67 privrednih grana indirektno, onda sve buja i cijela ekonomija može očekivati neku korist – poručuje za kraj razgovora Aida Terzić.


Podijelite vijest