Općina o slučaju “Mak”: Ne poduzimamo ništa dok se ne riješe porodični sporovi

0E7F67B5 74D0 4DAE 9FD6 7BC535CC318D

Nakon što je Gorčin Dizdar, prije dva dana, na svom Facebook profilu napisao status koji je izazvao brojne komentare, a tiče se inicijative koju su, kako je napisao, Fondacija Mak Dizdar i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, pokrenuli za uspostavljanje Makove hiže ili Muzeja Maka Dizdara u prostoru nekadašnje galerije “E” u Malim dairama na Baščaršiji, u kući u kojoj je, kako navodi, naš najveći pjesnik proveo značajan dio života, sada je u ovom prostoru otvoren caffe – nargila bar, piše N1.

“Posljednjih dana ova dugogodišnja drama dobila je i novi, čak i tragikomičnim uslovima savremene Bosne i Hercegovine neočekivan čin: u spomenutom prostoru otvoren je „hookah lounge“ originalnog i promišljenog naziva “Mak“”, stoji u statusu Gorčina Dizdara.

Autorska prava na lik i djelo Maka Dizdara

Kontaktirali smo načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića koji je kazao da sve što je imao reći na ovu, stoji u saopštenju na stranici općine. A u saopštenju stoji da se Dizdar obraćao Općini Stari Grad sa zahtjevom za Fondaciju “Mak Dizdar” s ciljem otvaranja muzeja Maka Dizdara, no, da on ipak nema autorska prava na lik i djelo Maka Dizdara.

“Ono što zaboravlja da iznese u javnosti je činjenica da Gorčin Dizdar i Fondacija “Mak Dizdar” ne raspolažu autorskim pravima na lik i djelo Maka Dizdara, a javna upotreba lika i djela Maka Dizdara protuzakonita je bez saglasnosti nosilaca autorskih prava. Istovremeno kada se Gorčin Dizdar obratio Općini Stari Grad sa iznesenim zahtjevom za prostor, najmlađi sin Maka Dizdara, Majo Dizdar obratio se otvorenim pismom, a potom i zahtjevom za sastanak sa općinskim načelnikom mr. Ibrahimom Hadžibajrićem, na kojem je iznio detalje koji Općini do tada nisu bili poznati”,  stoji u saopštenju Općine Stari Grad Sarajevo.

Kontaktirali smo i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, koji su samo kazali da im je žao što u tom prostoru neće biti muzej, te da ne žele ulaziti u detalje.

Gorčin Dizdar je u svom statusu na Facebook profilu napisao i da je općina ignorisala peticiju koju je potpisalo više od 1000 građana.

No, iz općine su stava da neće poduzimati bilo kakve aktivnosti dok se ne riješe porodični sporovi oko autorskih prava.

“Majo Dizdar tada je tvrdio da autorska prava na lik i djelo, kao i korištenje imena Maka Dizdara, imaju Makovi nasljednici – sinovi Majo i Faruk Dizdar sa po 1/3 autorskog prava, te nasljednici njihovog preminulog brata Envera Dizdara sa 1/3. I ništa se, baš ništa, oko Maka, njegovog lika i djela ne smije činiti bez dozvole nosilaca autorskih prava. Općina Stari Grad ni tada, a ni sada nije željela, niti će poduzimati bilo kakve aktivnosti po pitanju korištenja ovog prostora u svrhu otvaranja muzeja ili bilo čega drugog u vezi Maka Dizdara sve dok porodica ne riješi sve sporove oko autorskih prava”, stoji na web stranici ove općine.

Potrebni konkretni zahtjevi

No, ono što je Gorčina Dizdara pogodilo, osim što je u tom prostoru otvoren caffe bar, simbolično ili ne, nazvan “Mak”, jeste i to da je pola terase ustakljeno.

“Da zlo bude veće, cjelokupan predivni prostor Malih daira, šarmantnog čaršijskog trgića nadomak Sebilja, odavno je uništen silnim nargila barovima i posljednjom arhitektonskom „intervencijom“, zastakljenom terasom koja je zauzela gotovo pola njegove površine”, zaključuje Dizdar.

Iz općine su kazali da oni ne mogu uticati na izbor imena djelatnosti koju obavljaju, niti u motive i razloge zakupca, te da u polemiku oko poslovnog prostora u ulici Luledžina 12 više neće ulaziti, sve dok se ne obrate svi zakonski vlasnici autorskih prava na lik i djelo Maka Dizdara sa konkretnim zahtjevom.