Problem postoji, iako se o njemu više ne govori: Migranti i dalje putuju kroz BiH

MIGRANTI USK0421 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Uslijed ukrajinske krize te iščekivanja izbjeglica iz ove zemlje, migrantska situacija u BiH, a pogotovo u USK-u, nije kao nekad u žiži. Međutim, migranti u Unsko-sanski kanton i dalje pristižu.

Crveni križ Općine Ključ ovih dana je na punktu u Velečevu primio četiri porodice sa mnogo djece, smjestivši ih u neuslovni prinudni smještaj pored puta. Policija na ulazima u Kanton i dalje ne dopušta migrantima koji nemaju nikakvih dokumenata da koriste javni prevoz. Metode Operativne grupe za migrantsku krizu u USK-u nedavno su doživjele još jedan udarac kada je Ustavni sud BiH u februaru izrekao presudu u korist migranata, koji su apelacijom dokazali da su im pogažena prava tako što ih je policija prisilno izmjestila na lokalitet Lipe, prije nego je ovaj PPC zvanično potvrđen i otvoren u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH.

ČITAJ JOŠ:  Otvorio kamion i u njemu zatekao sakrivene migrante: Uslijedila komična scena

Njih su tužili P. S. iz Indije i H. A. iz Pakistana posredstvom Udruženja Vaša prava BiH, čime su se i zvanično izborili da u gradu Bihaću borave u privatnim aranžmanima. U međuvremenu, i kamp Lipa je uređen po najboljim standardima za mogućnosti u BiH.

Borba za prava i status migranata u BiH se nastavlja. Njemački novinar i humanitarac Dirk Planert ponovo je uputio apele evropskoj zajednici za organizaciju pomoći migrantima u BiH, što i on čini u suradnji sa humanitarnom organizacijom SOS Bihać.

ČITAJ JOŠ:  Zeničanin Armin Zilić još jednom pokazao veličinu i humanost

– Potrebna im je finansijska pomoć, za lijekove, hranu i vodu, za odjeću i hranu za bebe, a SOS Bihać sada ima i skladište sa odjećom i apotekom, naveo je Planert.

On tvrdi da se odlučio za Bihać umjesto djelovanja u Ukrajini upravo iz razloga što su osobe na balkanskoj ruti pale u zaborav i domaće i svjetske javnosti. 

GODISNJICA
MARKETING