Sve više djece sa hepatitisom, naučnici sumnjaju na adenovirus

dijete bolnica
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Broj zabilježenih slučajeva hepatitisa kod male djece u svijetu iznosi 169, a jedno je dijete preminulo. Samo u Velikoj Britaniji oboljelo je 114 djece te će njih deset morati ići na transplantaciju jetre, piše BBC.

Britanska zdravstvena sigurnosna organizacija (UKHSA) kaže da je najvjerovatniji uzrok hepatitisa kod djece soj adenovirusa nazvan F41.

Većina oboljele djece ima pet godina ili manje te su imali simptome gastroenteritisa – proljev i mučninu, praćene žuticom ili žutilom kože i očiju, što znači probleme s jetrom.

Naučnici istražuju što se dogodilo s virusom

Dr. Meera Chand iz UKHSA-e rekla je da informacije prikupljene njihovim istraživanjima sve više sugerišu da je porast iznenadne pojave hepatitisa u djece povezan s infekcijom adenovirusa. No, temeljito istražuju i druge potencijalne uzroke.

Stručnjaci naglašavaju da većini djece koja se zaraze adenovirusom neće postati jako loše. Slučajevi upale jetre, poznati kao hepatitis, iznimno su rijetki, ali mogu biti vrlo ozbiljni. Naučnici i kliničari sada istražuju je li došlo do promjene u genetskom sastavu virusa koja bi mogla lakše izazvati upalu jetre.

Drugo moguće objašnjenje je da su ograničenja nametnuta tokom pandemije možda dovela do toga da su mala djeca prvi put bila izložena adenovirusu u nešto kasnijem trenutku života, što je kod nekih dovelo do “snažnijeg” imunološkog odgovora.

Profesor Calum Semple, stručnjak za zarazne bolesti na Univerzitetu Liverpool, kaže da je adenovirus praktički nestao tokom izbijanja covida te da se sada vratio. Kaže da se istražuju i druge hipoteze, uključujući i to može li nedavna infekcija covidom biti okidač za probleme s jetrom skupa s adenovirusom. Ne postoji poveznica s cjepivom protiv korone.

Simptomi

Dr. Chand govori da roditelji i porodice mogu biti uvjereni da su ovakvi slučajevi rijetki, ali da bi trebali znati simptome hepatitisa uzrokovanog adenovirusom.

Neki od simptoma su: veliki umor, gubitak apetita, bol u trbuhu, žutilo bjeloočnice ili kože, urin tamne boje, siva boja izmeta, svrbež kože, bolovi u mišićima i zglobovima, visoka temperatura.

Osnovne higijenske mjere, poput temeljitog pranja ruku, pomažu u smanjenju širenja mnogih infekcija, uključujući adenovirus.

Stručnjaci kažu da djeca sa simptomima gastrointestinalne infekcije, što uključuje proljev i povraćanje, trebaju ostati kod kuće te ne trebaju ići u školu ili vrtić do 48 sati nakon što simptomi prestanu, piše BBC.