UEFA zabranila dres Ajaxa inspiriran Bobom Marleyjem zbog bizarnog razloga

Screenshot 1 56
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Krovna evropska nogometna kuća UEFA zabranila je Ajaxu da nosi prvobitno predviđenu garnituru dresova inspirisanu čuvenim kompozitorom i pjevačem, kao i promotorom reagge muzike Bobom Marleyjom i njegovom pjesmom “Three Little Birds”.

Ajaxov crni dres bio je uljepšan crvenim, žutim i zelenim detaljima, a na poleđini se nalazizle i tri ptice, ali upravo taj detalj se smatra prekomjernim u standardizovanim dresovima po propisima UEFA-e.

Iz UEFA-e je došlo obavještenje nizozemskom klubu u kojem su objasnili da je dizajn dresa u suprotnosti s pravilima federacije, jer osim loga kluba i sponzora ne treba da stoji nijedan drugi dodatni element.

Nogometaši Ajaxa su dres prvi put nosili na utakmici Eredivisie protiv PEC Zwollea u subotu, ali odmah nakon susreta dobili su lošu vijest da ptice moraju biti ukolnjenje s dresa, a samim tim i prvobitno zamišljeni dres ostao je bez ključnog detalja.

Podsjetimo, veza između Ajaxa, Marleya i pjesme “Three Little Birds” datira još od 2008. godine. Te godine igrao se meč između Cardiffa i Ajaxa u glavnom velškom gradu, a nakon meča navijači koji su bodrili nizozemski klub morali su ostati duže na svojim sjedištima kako bi se stadion ispraznio.

Da bi ih zabavio, DJ na stadionu je pustio pjesmu “Three Little Birds” koju su odmah zapjevali i navijači Ajaxa i zavoljeli je. Od tog dana, pjesma Boba Marleya neizostavan je dio svake utakmice Ajaxa.

Upravo je porodica Boba Marleya radila na dizajnu dresa u saradnji s Ajaxom i proizvođačem opreme, ali bilo je to donekle uzaludno.