Usvojene olakšice prilikom ulaska u EU iz trećih zemalja, ali BiH još ne ispunjava kriterijume

Screenshot 1 93
Podijelite vijest

U Evropsku uniju sada mogu ući i turisti iz trećih zemalja ukoliko je incidenca na 100.000 stanovnika u toj državi manja od 75. Bosna i Hercegovina, prema zvaničnim podacima, i dalje ne ispunjava te uslove s obzirom na to da je incidenca 95.

Evropsko vijeće je usvojilo izmjene i dopune odluke o privremenom ograničavanju neesencijalnih putovanja u EU u skladu sa vakcinalnom kampanjom koja se provodi svugdje u svijetu i incidencom na 100.000 stanovnika za treće zemlje među kojima je i BiH.

Da bi iz neke zemlje mogli turistički ući u Evropsku uniju, incidenca u zemlji iz koje putnik dolazi mora biti ispod 75 na 100.000 stanovnika. Ranije je ta granica iznosila 25 na 100.000 stanovnika.

Bosna i Hercegovina, prema podacima Ministarstva civilnih poslova, ima incidencu od 95,52 što bi značilo da nam još uvijek nije ukinuta zabrana putovanja osim ukoliko nije riječ o hitnim slučajevima, kao i do sada.

Incidenca se izračunava na svakih 14 dana i prema posljednjim podacima koje prikuplja država, BiH je iznad dozvoljene granice, međutim epidemiološka situacija je svakim danom bolja pa bi realna incidenca u ovom trenutku iznosila oko 30 na 100.000 stanovnika. Shodno tome, iz BiH bi ubrzo mogla biti dozvoljena neesencijalna putovanja u EU.

Ranije uspostavljeni kriterijumi se također primjenjuju kao što je stabilan ili opadajući trend novozaraženih, stopa pozitivnosti četiri posto od ukupnog broja testiranih, broj testova koji se uradi u državi i slično.


Podijelite vijest