Želite ostvariti ciljeve? Postavite sebi ovih 7 pitanja!

Svi imamo ciljeve, ali ih samo neki od nas ostvare. Razlika može biti u samoj organizaciji. Ovih sedam savjeta pomoći će vam da ostvarite svoje ciljeve, naročito ako ste dio većeg tima.

Postavite sebi ovih sedam pitanja:

  1. Kada je pravo vrijeme da odredim ciljeve? Ne postoji pravo vrijeme. Počnite odmah!
  2. Da li da zapišem svoje ciljeve ili da ih pamtim? Zapisivanjem ciljeva šanse za njihovo ispunjenje povećat će se za 80 posto.
  3. Moraju li moji ciljevi biti jasni svima, ili je dovoljno da ih ja razumijem? Lider mora imati jasnu sliku ciljeva koje će razumjeti svi u njegovom timu, kako bi zajedno radili na njihovoj realizaciji.
  4. Da li su moji ciljevi SMART? Ovo je engleska skraćenica za: specifični, mjerljivi, ostvarivi, relevantni i vremenski određeni. Jer, takvi ciljevi trebaju biti.
  5. Da li su svi moji ciljevi usklađeni? Da biste povećali uspješnost, vaši ciljevi, ako ih imate više, trebaju biti usklađeni. Takvi trebaju biti i ciljevi organizacije i pojedinca.
  6. Da li sam napustio svoju zonu komfora? Ako su vaši ciljevi dovoljno izazovni, veće su šanse da ćete ih ostvariti jer ćete biti više motivisani. Za male ciljeve često nedostaje volje. Ne dozvolite da zbog straha ili nedostatka samopouzdanja vaši ciljevi budu nisko postavljeni.
  7. Moram li znam unaprijed sve šta me čeka? Ne morate sve znati unaprijed niti sve uraditi odjednom. Podijelite vaš cilj na više malih ciljeva i svaki dan ostvarujte napredak od po nekoliko koraka.

    Biznisinfo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE