Fascinantne promjene: Kako zaljubljenost utiče na naše tijelo

Znate da zaljubljen čovjek posebno zrači zadovoljstvom i srećom, ali manje vam je poznato šta se tada događa s tijelom.

Zaljubljenost ne aktivira samo “leptiriće” u stomaku, ona djeluje bolje od tabletica za bolove, zaslađuje ukus hrane i usporava otkucaje srca.

Ovo su devet zaista fascinantnih promjena u tijelu koje se aktiviraju zaljubljenošću:

Mozak mijenja aktivnosti u djeliću sekunde

Ljubav na prvi pogled najčešće zvuči kao kliše ili dobro izbrendiran naslov holivudske romantične komedije, ali to je prvi od koraka zaljubljivanja, kaže najnovije istraživanje. Ljubav aktivira čak 12 područja u mozgu, a ishod je osjećaj zaljubljenosti već u petini sekunde.

Srce usporava ritam

Zaljubljenost utiče na nivo hormona, zbog čega se usporavaju krvni pritisak i otkucaji srca.

Gubite san

Rezultati istraživanja pokazali su da čovjek u periodu zaljubljenosti gubi oko jedan sat spavanja. Razlog tome je razmišljanje o voljenoj osobi koje vas održava budnima.

Bolovi u tijelu popuštaju

Ljubav u mozgu aktivira iste receptore na koje djeluju lijekovi protiv bolova.

Postajete senilni

Tokom zaljubljenosti u mozgu dolazi do oslobađanja oksitocina – ljubavnog hormona, koji blokira memoriju pamćenja. Rezultat je osjećaj odsutnosti i zaboravnost.

Aktivira se ljubomora

Situacije u kojima ne možete da se kontrolišete kada svog voljenog vidite u razgovoru s drugom ženom su prve naznake prave zaljubljenosti. Dokazano je da ljubav utiče na osjećaj zaštite voljene osobe, ili drugim rječima ona aktivira ljubomoru.

Hrana postaje slađa

Tokom istraživanja u kom su učestvovali zaljubljeni studenti su imali zadatak da probaju različite namirnice i ocjene njihov ukus. Rezultati su bili neočekivani, svi su se složili da hrana i piće koje su jeli imaju slatkast ukus.

Gubite koncentraciju

Nesvjesno razmišljanje o partneru narušava vaše poslovne vještine, jedno istraživanje je pokazalo da ste tokom zaljubljenosti slabo usredotočeni na obavljanje zadataka.

Glas postaje viši i tanji

Tokom razgovora s muškarcem prema kom gaji osjećanja ženin glas poprima višu frenkvenciju i postaje tanak.

Izvor: Cosmopolitan.rs

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE