Penzioneri će uz penziju moći primati i platu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Iz Vlade je, prilikom utvrđivanja odgovora po ovoj inicijativi, istaknuto da je članom 116. “uređena specifična situacija koja dovodi do privremene obustave isplate penzije”

Penzioneri u Federaciji BiH koji su napunili 40 godina radnog staža ili pak 65 godina starosti te imaju mogućnost ponovnog zaposlenja to će pravo ubuduće moći ostvariti, bez da gube pravo na primanje mirovine.

Naime, novi Zakon o PIO, koji je na snazi nešto više od godinu dana, te koji je omogućio  rast penzija svim korisnicima, osim onih koji primaju maksimalan iznos penzije svake godine, ukinuo je mogućnost istodovremenog primanja plaće i penzije, zbog čega je više stotina korisnika Federalnog zavoda PIO u protekloj godini dana moralo birati hoće li nastaviti raditi ili primati penziju.

Vlada FBiH Budući da je članak 116. Zakona o PIO, koji propisuje mogućnost rada i primanja penzije, poslan na ocjenu ustavnosti.

Iz Vlade je, prilikom utvrđivanja odgovora po ovoj inicijativi, istaknuto da je članom 116. “uređena specifična situacija koja dovodi do privremene obustave isplate penzije”.

– Naime, kada korisnik penzije stekne status osiguranika u obaveznom osiguranju, isplata penzije se obustavlja za period trajanja osiguranja. Zakonodavac je od ovog pravila napravio izuzetak kada se radi o članu privrednog društva ili druge organizacije, koji za svoj rad prima ugovorenu naknadu, članu organa upravljanja ili nadzora koji za svoj rad prima ugovorenu naknadu, osobi koja obavlja poslove na osnovu ugovora o djelu, autorskog ili drugog ugovora i za izvršeni posao ostvaruje ugovorenu naknadu, te osobi koja je izabrana ili imenovana na javnu funkciju, za čije obavljanje ostvaruje naknadu. Vlada FBiH je stava da kroz izmjene i dopune Zakona o PIO, čija je izrada u toku, izmijeni i spornu odredbu člana 116. Zakona, zaključila je Vlada.

Fokus.ba