AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Šef SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iznenadio je javnost svojom jučerašnjom ocjenom “da Rusija nema destabilizujući uticaj i destruktivnu politiku prema BiH”. Ovim je izrazio svoje neslaganje sa  izjavom američkog zvaničnikaHoyt Brian Yeea, po kojem je “očit uticaj Rusije na Balkanu i da ona podržava secesionističku retoriku u BiH i otcjepljenje Republike Srpske”.

Izetbegović je juče u Mostaru rekao “da takvog uticaja Rusije u BiH nema”. Štaviše, po njegovom mišljenju, čak je – obratno. “Milorad Dodik je došao sa promijenjenom retorikom iz Moskve i rekao da oni neće ići na otcjepljenje”, rekao je Izetbegović.

Uveče je predsjednik SDA izrazio potpuno drugačije mišljenje. Na tribini pod nazivom “Odgovor SDA na aktuelna politička pitanja”, održanoj u  Narodnom pozorištu u Mostaru, on je rekao “da Dodik želi pocijepati BiH i to sve otvorenije govori”.

Ako je tako, onda pada u vodu Izetbegovićeva prva ocjena po kojoj se Dodik iz Moskve vratio “sa promijenjenom retorikom”. Šef SDA trebao bi, po ovom pitanju, ipak biti precizniji i objasniti javnosti da li, po njegovom mišljenju, Dodik odustaje od secesije ili na njoj dalje radi. Obje pomenute Izetbegovićeve ocjene ne mogu da stoje, jer su međusobno oprečne.

Što se tiče javnosti, po onim političkim potezima koje Dodik povlači, a koji su joj vidljivi, jasno je da je otcjepljenje RS i dalje njegov ključni cilj. Početkom ove sedmice je, uostalom, izjavio da će RS “kad-tad” izaći iz sastava Bosne i Hercegovine.

Fokus.ba