U zumbule se tako lako zaljubiti: Počinju cvjetati s prvim proljetnim kišama

zumbuli il pb
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na spomen zumbula, mnogima je prva asocijacija prepoznatljiva ljubičasta ili plavo-ljubičasta boja ovog ranoproljetnog cvijeta.

Ali, zumbuli dolaze i u drugim bojama, poput bijele, crvene i roze. Upravo takvi zumbuli svojom ljepotom mogu komparirati onima ljubičastima.

Zumbuli počinju cvjetati s prvim proljetnim kišama zbog čega se ovaj cvijet latinskog imena Hyacinthus, naziva još i cvijetom kiše.

Cvijet koji je prema Homeru nikao iz krvi ubijenog Hijacinta, diči se i specifičnim slatko-opojnim mirisom koji će svojom intenzivnošću ispuniti svaku prostoriju u koju stavite vazu sa zumbulima.

Lako prepoznatljivi cvjetni grozdovi sačinjeni od sitnih spuštenih latica domove čine šarenijim i optimističnijim nagovještavajući opojno i šareno proljeće. Zumbuli vole sunce, ali ne bi trebali biti u previše toploj prostoriji te ne vole previše vode. Zbog toga ih treba zalijevati u tanjurić, a ne direktno u teglicu, piše Zadovoljna.hr.

Uz one ljubičaste, vrlo dekorativno i ljupko izgledaju zumbuli roze boje koji će domu dati dašak romantike i vedrine.

U roze zumbule zaista je lako zaljubiti se što dokazuju i fotografije koje vas mogu inspirisati da i vlastiti životni prostor dekorirate ovim krasnim cvijećem.