Vlada za kulturu i sport izdvaja 4,9 miliona KM

Vlada za kulturu i sport izdvaja 4,9 miliona KM

Na svojoj današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH usvojila je Program i kriterije raspodjele sredstava tekućih transfera Federalnog ministarstva kulture i sporta za 2017. godinu.

Po riječima federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović za tu namjenu ukupno je izdvojeno 4,9 miliona maraka, kao i prošle godine.

“Za nekih petnaestak dana ići ćemo s objavom javnog poziva i tako ćemo izaći u susret svim manifestacijama i institucijama koje se bave kulturom i sportom, i pomoći im u provedbi njihovih programa i projekata”, kazala je ministrica Dujmović.

Također, Federalno ministarstvo kulture i sporta je predložilo, a Vlada donijela odluke o izdvajanju sredstava za finansiranje programa i projekata kulturnih društava „Preporod“, „Napredak“, „Prosvjeta“ i „La Benevolencija“.

Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod” dodijeljeno je 75.000 maraka, Hrvatskom kulturnom društvu “Napredak” 55.000 maraka, Srpskom kulturnom i prosvjetnom društvu “Prosvjeta” 45.000 maraka te Židovskom kulturno-prosvjetnom i humanitarnom društvu “La Benevolencija” 25.000 maraka.

Federalno ministarstvo kulture i sporta s tim kulturnim društvima potpisat će ugovore o načinu i uslovima korištenja sredstava, a društva će Ministarstvu dostaviti izvještaje o namjenskom utrošku.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE