Portal 072info

Za dženazu u Potočarima 11. jula spremni ostaci 52 žrtve

Za kolektivnu dženazu u Potočarima, 11. jula ove godine, spremni su posmrtni ostaci 52 osobe, potvrdila je za Anadoliju glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Posmrtni ostaci ove 52 žrtve koje su do sada identificirane, pronađeni su u masovnim grobnicama Kozluk, Liplje, Čančari, Kamenica, Zalazje i Zeleni Jadar.

Čengić je istakla da se među 52 žrtve nalazi šest maloljetnika, koji su u trenutku smrti imali 15, 16 i 17 godina.

“Pored ovog broja, u Podrinje identifikacionom projektu nalazi se i 57 žrtava koje su zvanično identificirane i na temelju DNK analize i od strane porodica, ali zbog nekompletnosti tijela, porodice se još uvijek nisu odlučile na ukop”, naglasila je Čengić.

Prema njenim riječima, postoje i posmrtni ostaci 158 žrtava, koje se nalaze u Podrinje identifikacionom projektu, čiji je identitet utvrđen na temelju DNK analize, ali njihov identitet još nisu potvrdile njihove porodice.

Čengić je podsjetila da je posljednja masovna grobnica u kojoj su pronađene žrtve genocida bila grobnica na smetljištu u Kozluku na području Zvornika.

“Ovo će sigurno do sada biti najmanja dženaza od kako su 2003. godine počeli kolektivni ukopi u Potočarima. Godine 2003. bila je najveća dženaza po broju ukopanih žrtava, tada je ukop rađen u tri faze i ukopano je skoro 1.000 žrtava. Ukoliko se ne pronađu nove masovne grobnice, svakako da će iz godine u godinu ovaj broj biti sve manji i manji”, dodala je Čengić.

Krajem naredne sedmice očekuje se nova identifikacija.

N1

Podijelite članak