Portal 072info

Zaposleni u trgovini, ugostitetljstvu i turizmu među najmanje plaćenim

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Materijalni položaj zaposlenih u oblasti trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti u Republici Srpskoj izuzetno je težak, upozoreno je iz sindikata koji zastupa ove kategorije radnika.

Prosječne plaće radnika u ovim djelatnostima u RS-u krećuse između 500 KM i 600 KM, što je za oko 300 KM manje od prosječne plaće u RS-u, odnosno, za čak 1.200 KM manje od vrijednosti potrošačke korpe za četveročlanu porodicu u RS-u.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Jedan od razloga zbog kojeg su zaposleni u ovim oblastima slabo plaćeni je i veliki broj radnika koji čekaju posao na Zavodu za zapošljavanje RS-a, što uslovljava veliku konkurenciju i ponudu radne snage na tržištu rada, konstatovali su nedavno delegati Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti.

Najavljeno je da će se ovaj sindikat u narednom periodu posebno angažovati na borbi protiv rada ‘na crno’ i sive ekonomije, te nastaviti socijalni dijalog sa poslodavcima s ciljem povećanja plaća kroz potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i kroz izmjene Zakona o radu RS-a.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Statistički podaci pokazuju da, od ukupnog broja poslovnih subjekata u nefinansijskoj poslovnoj ekonomiji RS-a, gotovo 40 posto posluje u sektoru trgovine, gdje je angažovana četvrtina od ukupnog broja zaposlenih.

Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6