Zenica: Mještani Dobriljena 40 godina čekaju na asfaltiranje puta

Mještani zeničke mjesne zajednice Dobriljeno, koja je udaljena tri kilometra od grada, skoro 40 godina čekaju da im se asfaltira dotrajali put. Postojeća cesta koja vodi do ovog naselja, kako kažu mještani, izgrađena je 1979. godine. Otad do danas, kažu oni, samo dobivaju obećanja, ali bez konkretnih rješenja.

Građevinska dozvola

Ekipa „Avaza” posjetila je jučer ovo mjesto i uvjerila se u katastrofalnu cestu, prepunu rupa i odrona. Član Savjeta MZ Dobriljeno Safet Šehić kaže da je inicijativa za rekonstrukciju i izgradnju ovog puta pokrenuta još prije rata.

– Imamo svu potrebnu dokumentaciju za jedan dio puta u dužini od 1,2 kilometra, riješene imovinskopravne odnose i građevinsku dozvolu koju smo dobili još 2014. godine. Otad nismo ni marke dobili – kaže Safet Šehić.

Ovaj put je, dodaje on, 2010. godine proglašen od javnog interesa, što je značilo da bi trebao biti u vrhu prioriteta rekonstrukcije. Međutim, nikad nije planiran u budžetskim kapitalnim ulaganjima.

– Obraćali smo se ranije Općini, a sada Gradskoj upravi na desetine puta. Nije nam jasno zašto nam ne žele pomoći. Više od 500 mještana koristi ovaj put. Poseban problem imamo zimi, kada zimsku službu znamo čekati i po 15 dana da dođe očistiti snijeg. To je katastrofa – dodaje Šehić.

Jedan od ogorčenih mještana je i Refik Šehić, koji kaže da je sramota da jedno naselje, udaljeno svega tri kilometra od grada, u 21. stoljeću ima ovako loš put.

– Tražimo da rade barem dionicu po dionicu. Svima je više došlo do grla. I mi smo voljni pomoći Gradskoj upravi koliko budemo mogli samo da nam riješe ovo. Mi se sami nekad organiziramo i krpimo rupe betonom, ali sve je to kratkog daha – kaže Refik Šehić.

Gradski prijevoz

Osim problema s makadamskim putem, u ovo naselje ne dolaze ni autobusi javnog gradskog prijevoza. Stoga su mnogi, a posebno djeca koja idu u školu, osuđeni na svakodnevno pješačenje. Mještani Dobriljena ne traže mnogo, već, kako kažu, samo normalan put da mogu sigurno doći svojim kućama.

Odgovor iz Grada

Na ovaj problem ukazao je i na jednoj od prošlih sjednica Gradskog vijeća Zenica Jasmin Hodžić, vijećnik SBB-a. Hodžić je postavio pitanje kada će početi izgradnja puta u MZ Dobriljeno u dužini od 3,3 kilometra.

Iz Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove dobio je odgovor da ni ove godine ovaj put nije u vrhu prioriteta.

– Uspjela se dobiti dozvola samo za 1,2 kilometra, i to za dio trase pred samim selom, dok i dalje ostaje problem donjeg dijela trase u dužini od 2,4 kilometra. Smatramo da je završetak ovog puta potreban, ali trenutno u odnosu na sredstva koja se planiraju za 2017. godinu u domenu rekonstrukcije nije u vrhu prioriteta – navodi se u odgovoru.

 

 

avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE