Reklame
Reklame
Reklame
Reklame
Reklame
Partneri
Partneri

PRVI IFTAR: Napravite tope ili rastop


topa
Podijelite vijestShare on Facebook5Email this to someoneTweet about this on Twitter0

topa

Još niste odlučili šta jesti za prvi ovogodišnji iftar. Ono što je kako stariji ljudi vole reći prešlo u tradiciju, jeste kuhanje poznate tope ili rastop, koji kada se napravi predstavlja čimbur od jaja i kajmaka, a obavezno se servira prije čorbe, tačnije kao prvo jelo, najčešće za ramazanske iftare, ali naravno može se servirati i u vidu drugih večera.

Ovaj čuveni naziv topa dolazi vjerovatno od topiti (kajmak). Poslije soka i hurmi za iftar se iznosi topa, koja se uvijek servira u toplom tanjiru i jede dok je topla, jer se u tom toplom ukusu osjeti cijeli čar, a dok se malo „hladne“ gubi se pravi okus i užitak konzumiranja ovog jela. Mnogi uz topu kao prilog serviraju sjeckani luk, kao dodatak.

Ukoliko se odlučite za prvi dan mubarek mjeseca Ramazana napraviti ovo jelo, evo šta vam je sve potrebno od sastojaka:

Mileram, puter i sir ( neko doda i malo mlijeka )
Jaja

Priprema se na sljedeći način:

U tavi istopiti mileram, puter i sir, dodati jaja (po želji). Peći 3-4 minute. Uz topu se servira somun, tako da se može viijuškom namakati u topu.

Prijatno…


Adla ABAZOVIĆ

Adla ABAZOVIĆ

Studentica Filozofskog fakulteta u Zenici, Odsjeka za b/h/s jezik i književnost. Posjeduje radno iskustvo kao TV i radio voditelj stečeno na Radio – televiziji Zenica, te iskustvo vođenja manifestacija kulturno – zabavnog karaktera. Trenutno je zaposlena kao voditelj-spiker na BM radiju i kao i novinar Portala 072info.

Narodni Radio
Reklame


Komentariši članak:

Reklame
Reklame
Reklame
Reklame
Reklame
Reklame
Partneri
Close