072info u patroli sa zeničkom policijom: Vozio službeni Kedi i koristio telefon (FOTO/VIDEO)

072info u patroli sa zeničkom policijom: Vozio službeni Kedi i koristio telefon (FOTO/VIDEO)
Foto: 072info

Dio svoga radnog vremena ekipa portala 072info provela je na terenu sa saobraćajnom patrolom  Policijske stanice Centar.

Mladi i angažirani policajci, Almin Dautović i Arnel Fejzić, bili su naši ljubazni domaćini koji su nas upoznali o svojim uobičajnim radnim obavezama tokom jedne radne smjene. Naime, obavijestili su nas i o tome da se tokom ovih dana, između ostalih, posebno provode aktivnosti provjere i alkotestiranja učesnika u saobraćaju.

Prema njihovim riječima, policijskim pozivom su se počeli baviti spontano ali su taj važan poziv zavoljeli i imaju namjeru da uz trud, rad i usavršavanje napreduju u svojoj službi

Ponekad, kao uostalom, i u svakom poslu bude razočarenja i teških situacija, ali svakako prevlada osjećaj važnosti biti na usluzi sigurnosti građana„ ističe Fejzić.

Brzo smo se uvjerili da prisustvo gosta, u ovom slučaju medijskog dopisnika, nije strano našim domaćinima, te da se oni u i ovoj situaciji odlično snalaze. Ekipa je krenula na zadatak, i u skladu sa našim prvim pitanjem koje je glasilo: „Koji su to najčešći prekršaji u saobraćaju?“ – skoro pa odmah dobili smo i konkretan primjer, nepropisno parkiranje vozila.

Iako, kako naši sagovornici ističu, više vole djelovanje koje se odnosi na prevenciju većih prekršaja u saobraćaju, nekada upozorenja i savjeti ne djeluju, a onda se posegne za zakonom određenom sankcijom, što je upravo bio slučaj sa našim sugrađaninom kojem je, po njegovim riječima, ovo već druga kazna u istom danu za nepropisno parkiranje. Vjerovati je da će gospodin, ali i svi drugi po ovom primjeru naučiti važnost propisnog parkiranja, izgrađujući unutar sebe empatiju prema drugim učesnicima u saobraćaju, pješacima, a posebno sugrađanima u invalidskim kolicima ili djeci, koji imaju pravo na slobodan i prije svega siguran pristup prostoru koji je upravo rezervisan za njih, a ne za automobile.

Nastavljamo naš razgovor o važnosti uloge policajca u društvu, te saznajemo koliko za ovaj prečesto težak poziv, treba uložiti cijelu ličnost, posebno u domenu ljubaznosti, pristupačnosti, ali i odlučnosti i staloženosti u brojnim neplaniranim i rizičnim situacijama. S druge strane, kako nam reče gosp. Dautović: „Važno je znati osloboditi se radnih obaveza, prije svega psihički, kada je vrijeme koje treba posvetiti privatnim stvarima, iako svaki policijski službenik i u svakoj situaciji, mora biti obazriv i pažljiv u svom ponašanju jer predstavlja primjer i obrazac u društvu.

Učesnici u saobraćaju trebali bi, po riječima naših sagovornika, prije svega znati da poštujući pravila saobraćaja štite sebe i druge. Da nije ispunjenje pravila uopće važno radi policijskih službenika, nego upravo radi sopstvene sigurnosti i sigurnosti svojih partnera u saobraćaju. U našem društvu, iako je situacija nešto bolja u posljednje vrijeme, ipak nedostaje saobraćajne kulture, bilo da se radi o vozačima ili pješacima.

Poslije kratke vožnje, uočavamo još jedan čest ali vrlo opasan prekršaj – korištenje mobilnog telefona tokom vožnje. Ovaj prekršaj predstavlja veliki postotak saobraćajnih nesreća, koje na žalost završe s teškim posljedicama. Razlog ovakvim posljedicama je vrlo jednostavan, koncentracija vozača u mnogome je manja u toku različitih načina neprilagođenog korištenja mobilnog telefona tokom vožnje.

S jednom od naših sugrađanski, koja je bila predmetom rutinske kontole, kratko smo razgovarali. Ona nam je kazala kako je aktivni vozač preko trideset godina, te kako se neopisivo sigurnije osjeća kada na našim saobraćajnicama ali i općenito ulicama ima prisutnih policijskih služnenika. Zahvalna je na savjetima koje je dobila danas i to je upravo preventivna mjera prikazana u praksi.

Tokom svoga radnog angažmana imali su jako lijepih ali i onih teških situacija. Po riječima gosp. Dautovića, najteže je uspostaviti kakvu-takvu saradnju i komunikaciju sa onim osobama koje su pod dejstvom alkohola ili drugih opojnih sredstava. Nerijetko, ovakvi slučajevi budu riješeni zadržavanjem u policijskoj pritvorskoj jedinici.

Saznali smo i jednu važnu stvar koja se tiče roditelja i odgoja djece. Naime, gosp. Fejzić savjetuje sve roditelje male djece da nikako i nipošto prijestupe i dječije nevaljavštine ne pokušavaju suzbiti plašenjem djece od policijskih službenika. Razlog je veoma važan: “Sutra će u nekoj situaciji ta ista djeca imati potrebu da se za konkretan problem obrate policajcu na ulici, ali zbog traume koja se izgradila unutar njih, oni se neće ohrabriti na taj korak, a koji može biti i sudbonosno važan“ pojašnjava Fejzić.

Prisutnost policijskih službenika na saobraćajnicama, trgovima i drugim lokacijama u gradu nesumnjivo predstavlja znakom sigurnosti, a njihova opredjeljenost da prevencijom, savjetima i podrškom osiguraju red i mir, predstvalja ostvarenje ove javne službe. Uloga policije stoga se ogleda u smanjenju upotrebe sile i nasilja u društvu, jer ona silu i sankcije primjenjuje samo prema onima koji remete javni red, dakle, prema onima koji su na pogrešan način prilagođeni životu u društvu.

Svim policijskim službenicima želimo sretan rad, uz zahvanost Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK i Policijskoj stanici Centar na saradnji i kooperativnosti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica