1.000 pekara zatvoreno zbog nestašice prirodnog gasa

Screenshot 3 23
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Skoro 1.000 pekara zatvoreno je u Šri Lanki zbog nestašice prirodnog gasa, saopćeno je iz industrijskog udruženja u ponedjeljak, dok posljedice smanjenja zaliha stranih valutnih rezervi teško pogađaju ekonomiju te zemlje.

Otočna zemlja se suočava s najtežom finansijskom krizom u deceniji, dok su zalihe stranih valuta smanjene za 70 posto na 2,36 milijardi dolara u januaru, ostavljajući vladu da se grčevito bori za plaćanje uvoznih roba kao što su hrana, lijekovi i gorivo.

Ljudi su stvarali redove pred benzinskim pumpama širom zemlje, dok je zatvaranje nekoliko elektrana dovelo do prekida u snabdjevanju strujom, koji su povremeno trajali i sedam sati dnevno.

– Nestašice prirodnog gasa skoro su udvostručile cijene hljeba na oko 150 rupija (0,75 američkih dolara) u nekim urbanim regijma – saopćio je N.K. Jayawardena, predsjedavajući Udruženja vlasnika pekara Cejlona.

– Ukoliko ovakva situacija potraje jednu ili više sedmica, 90 posto pekara će morati da se zatvori. Brojne pekare uzimale su kredite i neće biti u stanju da ih otplate – izjavio je Jayawardena, čije udruženje, najveće u tom sektoru u zemlji, zastupa oko 7.000 članova.

– Vlada mora hitno pronaći rješenje – poručio je.

Vladini portparoli nisu se mogli odmah kontaktirati radi komentara, ali ministarstva su saopćila da rade na normalizaciji snabdjevanja gorivom.

Iako pekarski proizvodi nisu od tako vitalnog značaja kao riža, skoro svako selo i grad imaju barem po jednu pekaru radi snabdjevanja hljebom.

Nestašica prirodnog gasa također pogađa male restorane i domaćinstva, dok su deseci dobavljača tog gasa prinuđeni da prekinu poslovanje zbog nedovoljnih zaliha, prenosi Reuters.