1.oktobar – Međunarodni dan starih lica obilježen u Zenici

stari

1. oktobar/listopad se diljem svijeta obilježava u čast poštovanja i brige za stare osobe. Međunarodni dan starijih osoba obilježava se da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Dramatično povećanje broja starih osoba u svijetu nam daje obavezu osigurati da društvo kontinuirano brine o starim osobama. Ovaj dan je prilika da se i glasnije progovori o pravima ljudi koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i životne prilike često vrlo teški, a u nekim slučajevima ispod dostojanstva čovjeka.

Jedan od najvećih uspjeha čovječanstva ali i jedan od najvećih izazova u 21. vijeku je produženje životnog vijeka. Udio osoba starijih od 60 godina je u porastu u svjetskoj populaciji i taj trend se nastavlja sa jedne strane usljed opadajuće stope nataliteta, a sa druge strane usljed produžetka životnog vijeka. Procjenjuje se da će u svijetu broj osoba starijih od 65 godina premašiti broj djece mlađe od 5 godina u narednih pet godina, a do 2050. godine i broj djece mlađe od 14 godina.

Kao i svake godine humanitarna zenička organizacija “Ruhama” obilježila je ovaj dan na svojestven način. Naime, humanitarna organizacija Ruhama Zenica obilježava dvije decenije postojanja i uspješnog rada. Riječ je o humanitarnoj organizaciji, koja je 20 godina sa licima treće životne dobi, omogućavajući im dostojanstveno i kvalitetno življenje. Priča o Ruhami je započela u  ratnom vihoru 1992, vremenu  kada su  lica treće životne dobi bila na margini, dakle zaboravljena i prepuštena samima sebi. Kao i svaki rat, tako je i ovaj u Bosni i Hercegovini bio obilježen izgubljenim ljudskim  dostojanstvom. Živjelo se bez hrane, struje, vode,  bez ogrijeva, riječju – u tami i sivilu. Upravo te ratne godine bračni par Rudić – Hatidža i Salem odlučuju da osnuju nevladinu humanitarnu organizaciju, neprofitnog karaktera, koja je vrlo  brzo postala  vrijedna pažnje i divljenja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE