10 najbizarnijih stvari koje je more izbacilo na plažu

10 najbizarnijih stvari koje je more izbacilo na plažu

v111771

Sretni turisti s ljetovanja najčešće donose razne lijepe školjke i zanimljive kamenčiće, no to nije sve što se može naći na plažama. Na obalnim šetnjama može se naići na svašta – od gumenih igračaka i voća, pa sve do čudovišta i ljudskih ostataka.

Divovski Lego 'čovječuljak'

Djeca na plaži u Brightonu bila su oduševljena kad je 29. oktobra, 2008, more na obalu izbacilo divovskog Lego 'čovječuljka'. Gotovo dva i pol metra visoka žuta figura možda je uzbudila klince, no firma Lego ostala je zbunjena jer prepoznatljiva lutka nije bila njihova.

Ubrzo je otkriveno kako to nije bio ni prvi ni zadnji put da se misteriozni divovski 'legići' pojavljuju na raznim obalama. Jedan je 2007. izvađen iz nizozemskih voda u Zandvoortu, a još jedan se 2011. pojavio na američkoj obali u Floridi.

Kasnije je na vidjelo napokon izašlo da je za izradu neobičnih figura zaslužan nizozemski umjetnik pod pseudonimom Ego Leonard.

Gumene patkice

Još davne 1992. pošiljka žutih gumenih patkica za kadu izgubljena je u Pacifičkom okeanu. Od tada raznim morima luta jato od otprilike 29.000 gumenih ptica čiji članovi povremeno izađu na razne plaže.

'Prijateljski plutači' – kako su u međuvremenu nazvani – u zadnjih 21 godinu preplivali su oko 27.000 kilometara. Razni istraživači ih vole zbog izdržljivog materijala od kojeg su napravljeni.

Svako ko nađe patkicu može dobiti nagradu od firme koja ih je originalno naručila, a napisana je i knjiga o njima.

Hiljade banana

Većinu smeća koje nalazimo po plažama more donosi nakon što neko te predmet baci s obale, no jedan dio ipak stiže i s otvorenog mora. Ponekad neki transportni brod doživi nesreću i razni tereti nađu svoj put do kopna.

Nizozemce koji žive na ostrvu Terschelling jednog je dana iznenadilo hiljade nedozrelih banana na plaži. Dok su oni praznovjerni zadovoljno pomislili kako su se njihove molitve bogovima voća napokon isplatile, skeptici su uskoro saznali kako se radi o šest ili više kontejnera voća koji su završili u okeanu nakon jakog nevremena.

Divovske lignje

Kad kažemo divovske lignje, ne mislimo na stvarno velike morske plodove spremne za serviranje u petak, već na Humboldtove lignje – dugačke i po nekoliko metara. U septembru 2005. more je na kalifornijsku plažu izbacilo stotine takvih ogromnih lignji.

Neke od lignji težile su čak i po osam kilograma. Tako velik broj životinja koje inače žive duboko pod površinom mora izazvalo je čuđenje, a nagađa se da je krivac toplo more ili rekordni pad kiše.

Mlatilice za muhe

Stanovnik Kodiaka u Aljasci vlasnik je ogromne zbirke mlatilica za muhe koje je more izbacilo na plažu. Krivac je, kao i uvijek, nevrijeme zbog kojeg je nekoliko kontejnera s tim predmetima završilo u okeanu 2012.

Koncertni klavir

Ako ćemo biti iskreni, more nije izbacilo klavir na obalu, već ga je 16-godišnjak tamo postavio kao umjetničku instalaciju u nadi da će time skrenuti pažnju na sebe u molbi da ga prime na fakultet. Ne znamo je li mu plan uspio, no veliki instrument svakako je plijenio pažnju krajem januara 2011. kad je pronađen u Miamiju.

Nepoznato čudovište

Ni prvo, ni zadnje, čudovište iz Montauka nekoliko je nedjelja 2008. bio misterija koji je more izbacilo na plažu u blizini New Yorka. Iako je cijela stvar bila predstavljena kao nevjerovatno stvorenje nepoznato nauci, u stvarnosti su mnogi zoolozi već nekoliko dana nakon što su vidjeli fotografije nesrećne životinje izjavili kako nemaju sumnje da je u pitanju mrtvi rakun u procesu raspadanja.

Bez obzira na logično objašnjenje, teorije zavjere u vezi bizarnog stvora su se nastavile jer je leš nestao, a u blizini mjesta gdje je fotografiran djeluje Centar za životinjske bolesti uz koji je već i prije bilo povezano nekoliko neobičnih priča.

Ljudska kost

Razni leševi utopljenika ili žrtava drugih nesretnih okolnosti nesumnjivo završavaju na raznim plažama gotovo svaki dan, no otkriće koje je Freddie Owsley našao na kornvolskoj obali je posebna iz nekoliko razloga – Owsley nije znao što je našao, pa je ljudsku kost počeo koristiti za kriket i sama kost nije bila novijeg datuma, već je pripadala mornaru koji je živio prije oko 200 godina.

Mladić je kost našao na plaži tokom ljetovanja u Polzeathu, a policija i arheolozi koji su kasnije učestvovali u neobičnom slučaju našli su i ostatak kostura. Liječnik koji je zaigrao partiju kriketa s Owsleyjem ubrzo je primijetio kako je u pitanju ljudska kost i skrenuo nadležnim organima pažnju na to.

Vjeruje se kako je lijeva bedrena kost pripadala mornaru koji je živio početkom 19. vijeka.

Ostaci drevnog kralja

Ako ste pomislili da je kost mornara koji je radio na nekom brodu početkom 19. vijeka najstariji ljudski ostatak koji je more izbacilo na plažu, prevarili ste se. Cornwall je pun iznenađenja – amaterski arheolog Trevor Renals na plaži ostrva Constantine našao je kovčeg u kojem se nalazilo tijelo muškarca za kojeg naučnici vjeruju da je bio kralj u bronzano doba, prije oko 3.500 godina.

Cijela je stvar još i bizarnija s obzirom na to da se smatra kako je kremacija bila najčešći oblik pokapanja preminulih u to vrijeme. O samom nalasku s ostrva Constantine ne zna se mnogo, no arheolozi pretpostavljaju kako se radi o važnoj osobi.

Poruka u boci

Tim dobrovoljaca koji je 2008. čistio plažu u Engleskoj našao je bocu s porukom. Na listu papira neko po imenu Donald Wylie poslao je molbu da mu se onaj ko je pronašao poruku javi. Osim potpisa, Wylie je dodao i svoju adresu na ostrvu Orkney.

Donald Wylie imao je 11 godina kad je 1991. predao svoju poruku talasima. Cijela stvar još je neobičnija jer je Wylie 2008. još uvijek živio na istom ostrvu i dobrovoljci su ga uspjeli kontaktirati.

Wylie je poslao nekoliko boca s porukama na nagovor svoje majke kad je imao 11 godina, a do sada su mu se, osim engleskih dobrovoljaca, javili ljudi iz Danske i Norveške.

Izvor: tportal.hr 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE