Portal 072info

10 neobičnih upotreba aluminijumske folije

Svi znamo da je aluminijumska folija nezaobilazan element svake kuhinje. Ali ono što nismo znali jeste da postoji bar još 10 načina na koje je možete koristiti.

1) UMJESTO VIKLERA
Ako ste prijateljici pozajmili viklere, a želite lokne odmah, upotrijebite foliju umjesto njih. Napravite tvister viklere od folije, umotajte svoju kosu i sušite kosu dok ne dobijete željene lokne.

2) POLIRANJE SREBRNOG POSUĐA

Ovaj izvanredni trik, pomoći će da posvijetlite srebrni escajg. Naime, razne hemijske reakcije prouzrokuju tamnjenje escajga. Obložite veću plastičnu činiju folijom i u nju ubacite srebrni escajg koji želite da posvijetlite. Sipajte četvrtinu šolje sode bikarbone i 4 litra ključale vode. Pustite da odstoji 15ak minuta.

3) ČIŠĆENJE ROŠTILJA

Jedna rolna folije će savršeno ukloniti ostatke sa rešetaka na roštilju.

4) ŠTITI KORICE U RERNI

Ako se plašite da će vaša omiljena pita izgoreti, upotrijebite foliju da prekrijete rubove pleha ili činije u kojoj pečete i sprečite da omiljena poslastica postane braon.

5) PREKRIJITE ČIP KREDITNE KARTICE

Ako vaša kreditna kartica sadrži RFID čip ( identifikacija putem radio frekvencija), trebalo bi da povedete računa. U nekoliko slučajeva krađe podataka došlo se do saznanja da je u prevozu ,ili nekoj sličnoj gužvi, došlo do krađe podataka sa kreditne kartice skeniranjem ovog čipa, iako je kartica bila u torbi. Šanse jesu minimalne, ali za svaki slučaj obmotajte folijom čip i bićete sigurni.

6) RIBANJE POSUĐA

Napravite loptu od folije i oribajte posuđe, staklene ili gvozdene činije i tiganje.

7) PLAŠI PTICE

Vjerovatno volite ptičice oko vašeg dvorišta, ali ako imate neko stablo voća koje one rado grickaju, možda vam treba zaštita. Folija odbija svjetlost, pa ako stavite nekoliko komada na stablo, oteraćete male ,ili velike, štetočine.

8) POMJERITE TEŽAK NAMEŠTAJ

Zamotajte stopice komada namještaja koji želite da podignete, jakom folijom, ili običnom nekoliko puta, kako biste uklonili izvukli tepuh koji se nalazi ispod, recimo.

9) POMAŽE PRI PEGLANJU

Aluminijumska folija prima i prenosi toplotu, tako da je možete iskoristi pri peglanju. Postavite foliju ispod tkanine koju peglate i ispravljanje nabora će ići znatno brže.

10) IMPROVIZUJTE LEVAK

U slučaju krajnje nužde, folija može poslužiti i kao levak, koji se može po potrebi i savijati.

Podijelite članak