Portal 072info

10 opasnih razloga zašto bi OVI uređaji trebali biti zabranjeni za mlađe od 12 godina!

Dokazano je da su elektronski uređaji štetni po naše zdravlje, baš zbog zračenja. Nažalost,sve više djece je u kontaktu sa tim uređajima konstantno.

Mnoga djeca ne ispuštaju telefone i druge uređaje iz ruku. Navest ćemo posljedice do kojih može dovesti upotreba ovih uređaja, pogotovo kod djece mlađe od 12 godina, piše “Megagiga“…

Razvoj mozga

Mozak kod djece mlaših od 12 godina se razvija, a vi ih ostavljate da bdiju nad internetom, mobitelima, tabletima i slično. To nije nikako dobro za njihov razvoj baš zbog problema sa pamćenjem, učenjem i itd.

Posljedice u napredovanju

Pretjeran upotreba interneta i ovih uređaja, dovodi do problema sa pismenošću i akademskog razvoja. Zato ne dozvolite da vam djeca koriste samo internet kao izvor informacija. Dozvolite im da koriste i knjige koje su mnogo korisnije.

Gojaznost

Gojaznost je problem koji se javlja i zbog toga što mnogi sjede za računarom dugo vremena. Ne bave se fizičkom aktivnošću, debljaju se, a svi znamo da debljina dovodi i do dijabetesa i srčanih oboljenja.

Nedostatak sna

Korištenje ovih uređaja nas tjera da idemo kasno spavati, zavlači nas i odvraća pažnju od bitnijih stvari.

Mentalni poremećaji

Pretjerana upotreba tehnologije dovodi do problematičnog ponašanja kod djece, nervoze, tjeskobe i depresije.

Agresivnost

Nasilne igre i programi kojima su djeca izložena, ih potiču na nasilno ponašanje i u stvarnom životu.

Ovisnost o tehnologiji

Tehnologija je učinila i da djeca nemaju pravo djetinjstvo, već umjesto da se igraju napolju, ostaju u kućama gledajući u telefon ili kompjuter. Postaju asocijalna i čak ne znaju komunicirati normalno uživo, a to može dovesti do mentalnih bolesti. A da ne govorimo što mogu biti meta nasilnika.

Radijacija

Vjerovatno znate da ovi uređaji zrače i da mogu dovesti do nastanka raka. Zato smanjite upotrebu, ne morate baš mnogo sati provoditi sa njima.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box