Portal 072info

10 savjeta da zauvijek ostanete sretni u braku

Jeanne Faulkner i njen muž će uskoro proslaviti 33. godišnjicu braka. Vjenčali su se, kako kaže, “prerano”, ali su i dan danas sretni.

“Nismo poznati, nismo bogati i nimalo drugačiji od ostalih, običnih ljudi. Skupa smo prošli svašta… jako teške periode koji su bili pravo iskušenje za nas.

Pa, u čemu je ustvari tajna dugovječnosti braka? Zapravo je vrlo jednostavno. Sretni smo zajedno, volimo provoditi vrijeme jedno s drugim i još uvijek smo zaljubljeni”, piše Jeanne za Huffington Post.

Jeanne izdvaja deset najvažnijih savjeta za dugovječnost braka:

1. Kad se udajete za nekog, neka to bude neko koga apsolutno obožavate. Jedino je to način da se izborite sa onim trenucima kad vam neka osoba počne ići na živce.

2. Budite sigurni da vaš partner ima dobar smisao za humor – trebaće vam. Ukoliko je njegov/njen smisao za humor sličan vašem, nikad vam neće biti dosadno.

3. Ne posmatrajte vašeg partnera kao nešto fiksno što se nikad neće promijeniti. Osoba kakva je danas, možda neće biti za 10, 20 ili 30 godina. Ljudske navike, tijelo, karijera, prijatelji, interesi, hobiji i životni ciljevi se mijenjaju, ali ne zaboravite da je to još uvijek ostaje ona ista osoba u koju ste se zaljubili. Ukoliko ne mislite da je fenomenalna, nemojte uopšte ulaziti u brak s njom.

4. Posmatrajte vaš brak biti dugo putovanje. Ulice, brda, planine, zavoji, rupe na putu i teško prohodni dijelovi. Svako malo ćete morati popraviti motor i odvesti ga automehaničaru, ali ne zaboravite zašto ste tu – uživajte u vožnji, spakujte neku hranu i slikajte najvažnije trenutke.

5. Budite blaži i suosjećajniji jedno prema drugom nego prema bilo kome drugom.

6. Ako imate djecu, nemojte se fokusirati isključivo na njih, stavivši sebe u drugi plan. Djeca su važna i trebat će vašu stalnu pažnju, ali s vama će biti samo dvadesetak godina. Vaš partner je za cijeli život, piše Jeanne.

7. Komunikacija je važna, ali stvari ne moraju uvijek da se verbaliziraju i nije istina da morate pričati baš o svakoj sitnici koja naiđe. Ostavite prostora i za šutnju.

8. Imajte svoje vlastite prijatelje, interese, aktivnosti, karijeru i hobije. Dijelite sve sa svojim partnerom, ali ne očekujte da on/a bude vaš cijeli svijet.

9. Oba partnera bi trebala raditi i financijski doprinositi kući u kojoj žive. Ovo je jedan od najboljih načina na koji si možete pružiti podršku. Ukoliko zajedno plaćate račune i troškove, ostvarujete balans i jednakost.

10. Nemojte se razvesti. Kratko i jasno.

Klix.ba

Podijelite članak