Portal 072info

10 trikova koji mogu da vam pomognu da ustanete iz kreveta čim zazvoni budilnik

Kolikogod vrijedni namjeravamo da budemo, to nam se nekako uvijek izjalovi: prvo što nam padne na pamet kada sat zazvoni jeste da odložimo buđenje za još pet minuta, a tih pet minuta vrlo lako postane trideset ili četrdeset. Evo nekih trikova koji vam mogu pomoći da ustanete brzo.

1) KAFA U SPAVAĆOJ SOBI
Mada ima onih koji tvrde da kofein može imati suprotan efekat, iskustva mnogih pokazuju da nije tako. Jedno istraživanje je pokazalo da čak postoje oni koji sate provode odlažući trenutak kada će ustati iz kreveta: jedna žena je tako provela ni manje ni više nego sedam sati! Ponovo je utonula u san čak i kada su joj u lice pljusnuli čašu vode.

Cilj koji je sebi postavila u novogodišnjoj noći bio je upravo buđenje u ranim jutranjim satima, a ovo je i uspjela da postigne zahvaljujući tome što je aparat za kuvanje kafe stavila u spavaću sobu i programirala ga tako da joj pripremi prvu jutarnju kafu tačno u određeno vrijeme. Tvrdi da aroma kafe u njoj budi želju da ustane.

Ipak, plaši se da će doći i dan kada će ovaj aparat staviti na noćni stočić, popiti kafu i nastaviti da spava! „Morala bih da rodim dijete“, kaže.

2) RODITELJSTVO

Dobro, tačno je da nije baš najbolja ideja da postanemo roditelji samo kako bismo se budili na vrijeme, ali mnogi tvrde da ovo uvijek upali. Pas ili mačka bi takođe mogli da predstavljaju dovljno veliku odgovrnost zbog koje bismo morali aktivno da započnemo dan. Ljubimci su možda čak i veća odgovornost od one koja nas čeka u kancelariji.

3) SVJETLOST, SVJETLOST I JOŠ SVJETLOSTI

Psiholozi su dokazali, a i svi ćemo se sa njima složiti, da se lakše budimo u dobro osvjetljenoj prostoriji nego u mračnoj. Zbog toga se preporučuje alarm koji istovremeno osvjetljava prostoriju, ali postepeno, dajući vremena mozgu da shvati da je dan otpočeo. Spavanje u prostoriji s podignutim venecijanerima takođe može pomoći.

4) OPKLADA

Evo kako vam opklada sa kolegama može pomoći da lakše ustanete: ko zakasni na posao dužan je da plati 1 evro svojim kolegama. Ova opklada se može sprovesti i među prijateljima, a dolazak na posao se može potvrditi slanjem selfija.

5) MUZIKA

Dok neki kao melodiju koja nas budi preporučuju muziku koju ne podnosimo, drugi tvrde da je buđenje uz omiljenu pjesmu ipak efikasnije. To vam može dati dovoljno snage da se razbudite i započnete dan puni elana. Na vama je da odlučite.

6) REM FAZA JE VAŽNA

Budimo se odmorni zahvaljujući ciklusima REM sna, pa su stoga oni vrlo značajni. Upravo zato je štetno nastaviti spavanje nakon što smo se jednom probudili. Na taj način ponovo započinjemo fazu sna, pa se potom budimo još pospaniji nego što bismo bili da nismo spavali još tih nekoliko minuta.

7) BUDILNICI KOJE JE TEŠKO UGASITI

Od pomoći nam mogu biti satovi koji nas tjeraju da ustanemo kako bismo ih ugasili: budilnik na točkiće, alarm koji je ugrađen u tepih i gasi se smo ako stanemo na njega, leteći budlinik, budilnik u obliku pištolja na vodu itd. Iako se ne pokaže uvijek kao efikasna metoda, takođe nije loše ostaviti sat daleko od kreveta.

8) TRADICIONALNI BUDILNIK

Možda bi najbolja ideja bila kupiti jedan od onih starih satova sa jezivim zvukom od koga se uvijek štrecnemo i poželimo da povičemo: „Upomoć“.

9) POPIJTE VODU PRIJE SPAVANJA

Mnogi preporučuju ovaj čuveni trik Barta Simpsona. On ga je ukrao od američkih Indijanaca koji su ovu aktivnost praktikovali veče prije bitke. Ipak, ovaj trik nije lako primeniti: važno je tačno odrediti koliko vode je potrebno kako se ne bismo probudili ranije nego što to želimo.

10) ZAPOČNITE RADNI DAN JOŠ U KREVETU

Dobra je ideja otvoriti elektronsku poštu čim ugasimo sat, naročito ako je riječ o službenom telefonu. Neki bi rekli da je ovo prije način da dan započnemo ogorčeni i loše volje, ali ipak se pokazalo da funkcioniše. Naravno, uvijek možete odabrati i neke ljepše teme za čitanje u krevetu.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box