Portal 072info

101 radniku uvezan staž – 35.000 ih je još na čekanju

Boljim danima nada se nekoliko desetina hiljada radnika u Federaciji. Nakon što je jučer Vlada Federacije uplatila sredstva za uvezivanje radnog staža 101 radniku, i drugi očekuju isto.

No, kočnica je novi zakon o uvezivanju radnog staža, bez čijeg usvajanja, iz Vlade kažu nema rešenja njihovih problema.

Vijest o uvezivanju staža za oko 100 radnika u Federaciji obradovala je i Edibu Hamamdžić, radnicu “Ferolektra”. Radničke muke osjetila je na svojoj koži, tokom 10 godina naizmjeničnih štrajkova i čekanja da ostvari svoja prava.

“Zadnju platu smo dobili u julu 2012., i naravno tada su nam uplaćeni i zadnji doprinosi i nikad više dosad, a naravno da očekujemo ostvarivanje svojih prava. Prije svega uvezivanje radnog staža, jer imamo ljudi koji su ispunili uslove za penziju.”

Ediba se, kao i svi drugi radnici koji čekaju uvezivanje staža, pita kako Vlada odjednom ima novac, kad osjete pritisak i proteste. Novac kojim je vlada uplatila uvezivanje radnog staža radnicama Borca iz Banovića i još četiri druga preduzeća su interventna sredstva koja su obezbijeđena prodajom manjinskih udjela u Fabrici duvana Sarajevo i Bosnalijeku, pojasnili su iz Vlade Federacije.

“Prodajom ova dva manjinska udjela, ova dva privredna društva dobijeno je otprilike 62,2 miliona maraka i od toga je samo određen dio sredstava utrošen na ovaj način, za uvezivanje radnog staža”, potvrdio je Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH Fadila Novalića.

Vlada FBiH je u budžetu za 2017. planirala 26 miliona maraka za uvezivanje radnog staža. Procjenjuje se da će na taj način riješiti problem oko 25 hiljada radnika. Preostalih oko 35 hiljada moraće sačekati novi zakon o uvezivanju radnog staža, koji još niije usaglašen, jer se Ekonomsko-socijalno vijeće, odnosno vlada, poslodavci i sindikat nisu usaglasili o njegovom sadržaju.

“Dakle, oni koji ispunjavaju uslove za penziju njima će se uvezivati staž itd. Procjena za ovu godinu je da je to cca 26 miliona maraka, da je to dovoljno za one koji su ispunili uslove za penziju. Ovi ostali kako budu ispunjavali uslove za penziju, tako će im biti uvezan radni staž”, kazao je Miraščić.

Ovakve izjave ne ohrabruju hiljade radnika koji gotovo dvije decenije čekaju na uvezivanje staža i ostvarivanje prava na zasluženu penziju. Iz očaja se nerijetko odlučuju na radikalne proteste, jer im je taj vid borbe jedini preostao. No, iz Vlade na mogućnost novih radničkih protesa kažu, štrajk je demokratsko pravo svakoga ko misli da su mu prava ugrožena.

N1

Podijelite članak