Projekat stambenog zbrinjavanja Roma

Projekat stambenog zbrinjavanja Roma

Kantonalni ministar rada, socijalne politike i izbjeglica Nurđehan Šahinović i direktorica Organizacije Hilfswerk Austria International za BiH Suzana Jašarević potpisali su danas u Zenici ugovor o sufinasiranju realizacije projekta „Roma Action – Podrška socijalnom uključenju ranjivih romskih porodica u područjima pogođenim poplavama putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socio- ekonomskih mjera sa aktivnim učešćem državnih i loklanih vlasti kao i drugih interesnih grupa.

Potpisivanje ovog ugovora je završnica ranijeg dogovora i saradnje u okviru projekta posvečenog socijalno najugroženijim romskim pordicama.

Finnasira se najvećim dijelom od Evropske unije, ukupno sa 2,5 miliona eura, a preostalih 327 hiljada eura osiguravaju domaće vlasti.

Na ovaj način plan je do jula naredne godine pomoći 140 porodica u devet općina i gradova širom BiH, a u ZDK su odabrani Zenica, Zavidovići i Kakanj, u kojima će se zbrinuti 32 porodice.

Vlada ZDK izdvojit će 50 hiljada KM, koliko i Općina Kakanj i federalno resorno ministarstvo, a Grad Zenica i Općina Zavidovići izdvojit će po 40 hiljada KM.

Odabir krajnjih korisnika u ovom projektu još nije okončan, a to je obaveza posebnih komisija u odabranim općinama i gradovima. 

RTVZE

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE