Lonci i poklopci posvećeni najvećem muslimanskom blagdanu Kurban-bajramu

Lonci i poklopci posvećeni najvećem muslimanskom blagdanu Kurban-bajramu

545. izdanje popularnog kulinarskog showa Lonci i poklopci OBN TV koje je na programu OBN TV 11.09.2016. u 12:40h bit će posvećeno najvećem muslimanskom prazniku, Kurban Bajramu koji se još zove i Hadži-bajram. Kurban Bajramu. Ovo izdanje Lonaca i poklopaca Vjeko će voditi sa Aidom Spahić, poznatom voditeljicm informativnog programa OBN TV. Aida i Vjeko će emisiju započeti pripremom Janjećeg složenca, zatim će pripremati punjeno povrće, kadaif, begovu čorbu a zakraj će napraviti i pileću salatu.

 JANJEĆI SLOŽENAC

½ kg janjetine

700g  krumpira

2-3 crvena luka  / 1 mrkva  / 2 crvene paprike  / 1 feferona  /  2-3 rajčice  / 2 češnja češnjaka

šalica riže

1 i pol šalica temeljca

maslac

3 jajeta

100g kiselog vrhnja

crvena paprika    /   sol i papar

Vegeta

Krumpir, oprati i oguliti, nasjeći na tanke ploške i blanširati u slanoj vodi, pa ocjediti. Za to vrijeme na malo maslaca popržiti polovinu luka i paprike te cijelu mrkvu koje smo prethodno isjekli na kockice pa im nakon par minuta dodati janjetinu isječenu na sitne kockice kao za ragu juhu, začiniti crvenom paprikom i propirjati. Nakon 5 minuta dodati polovinu usitnjene rajčice i začiniti vegetom te usitnjenim češnjakom. U vatrostalnoj posudi dno prekriti blanširanim krumpirom i rižom, pa prekrijemo pirjanom janjetinom i pokrijemo otatkom povrća: lika, paprike i paradaiza koji smo isjekli na kolutove pa opet red mesa i na vrhu red mješanog krumpira i povrća, zapečemo u pečnici zagrijanoj na 180ᵒC oko pola sata. Prelijomo umučenim jajima s kiselim vrhnjem koje smo začinili solju i paprom i pečemo još 15ak min.

PUNJENO POVRĆE

 10ak manjih paprika

10ak paradaiza

3-4 tikvice

1 kg mljevene teletine

sol i papar

Vegeta

KADAIF

 ½ kg svježeg kadaifa

½ kg oraha

250g maslaca

1 kg šećera

oko 7 dl vode

½ limuna

Maslac otopite u posebnoj posudi. Ne ga pržiti ili predugo zagrijavati, jednostavno ga samo otopiti jer nam treba u tekućem stanju. Polovinu kadaifa raporedite po dnu tepsije i pomoću žlice prelijte ga pažljio i ravnomjerno 1/3 otopljenog maslaca. Zatim ga rukama ili dnom iste tepsije pritisnite na ravnomjernu debljinu. Orahe isjeckajte nožem ili ih izdrobite razvijačem ta tijesto. Orahe prekrijte drugom polovinom kadaifa i opet pažljivo prelijte ostatkom maslaca te ga na isti način rukama ili drugom tepsijom pritisnite da bude nabijen.

Ovako složen kadaif stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170ᵒC oko pola sata. Budite jako pažljivi jer vam lako može zagoriti. Meni je osobno draži kad je barem malo rumen, a ne blijed. Netko ga peče duže na lakšoj vatri…

Agdu, odnosno šerbe, pripremite tako da 1kg šećera stavite u šerpicu i prelijete ga vodom, razina vode treba biti oko 1 cm iznad šećera i stavite ga kuhati na vatru. Agdu kuhate 10-15 min. I u njoj skuhajte ½ limuna isječenog na kolutove. Limun poboljšava okus, ali se realno stavlja zato da ne dođe do ponovne kristalizacije šećera. Nemojte pretjerati sa limunovim sokom jer vam se može desiti da agda bude prerjetka i da se ne može uopće stegnuti. Ako želite pojačati okus limuna zgodnije vam je naribati malo korice limuna.

Kada je kadaif pečen, ostavite ga da se ohladi barem 10-15 min i zalijte ga mlakom agdom koristeći žlicu ili grabilicu za juhu.

Ako stavite vruću agdu na vruć kadaif sve će postati neprepoznatljiva masa…

Poslužite ga ohlađenog. Možete dodati i pistacije ili grožđice umjesto oraha ili se poigrati nekom kombinacijom.

BEGOVA ČORBA

 ½ kg piletine

2-3 mrkve   /   2 peršina   /   ¼ korjena celera   /   100 g bamije

pileći temeljac

malo gustina

2 žumanjka   /   1 dl vrhnaj za kuhanje

sol i papa

limunov sok

lovorov list

ulje 

Odvojiti pileća prsa i meso od batka i nadbatka pa ga nasjeckati na kockice. Svo ostalo meso, kožice i kosti, zajedno sa određenom količinom povrća, začinima i lovorovim listom skuhati da bi dobili jak temeljac. Mrkvu, korijen peršina i celera očistiti i nasjeckati na jednake kockice, ispirjati na malo ulja pa dodati pileće svježe meso, bamiju i propirjati par minuta. Zaliti pilećim temeljcem, začiniti solju i paprom pa prokuhati dok povrće ne omekša. Legirati žumanjcima pomješanim sa malo gustina i vrhnja za kuhanje. Nakon legiranja juha ne bi smjela više kuhati da se žumanjak ne bi pretvorio u grudice. Prilikom posluživanja začiniti limunovim sokom. Ako koristite sušene bamije prethodno ih namočite i prokuhajte pa ocjedite i onda dodajte u juhu, ako koristite zaleđene nije potrebno jer će juhi dati potrebnu sluzavost.

PILEĆA SALATA S PAPRIKAMA

1 kuhana kokoš

10ak pečenih paprika

200 g travničkog sira

100 g pinjola

100 g oraha

2-3 češnja češnjaka

peršinov list

sol i papar

ulje i ocat

Paprike ispecite u rerni dok im se kožica ne počne odvajati, pa ih prekrijte folijom i kad se malo ohlade ogulite te odvojite sjemenke i peteljke. Isjecite papriku na trakice. Nekada je lakše prije pečenja odvojiti peteljku pa sve ide brže… Kuhanu kokoš iz juhe ohladite i odvojite joj kožu i kosti, a svo meso sitno nasjeckajte. Pomješajte pečenu papriku, piletinu, sir isječen na kockice, mljevene orahe i pinjole koje ste prethodno malo zagrijali na tavi bez ulja. Pomješati sve ostale sastojke kako biste dobili ukusni dresing: sol, papar, ulje i ocat, tahin, usitnjeni peršinov lis i češnjak, te začinite salatu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE