Portal 072info

11. jula u 12 sati na zvuk sirene zastanite i odajte počast žrtvama genocida

11 jula u 12 sati na zvuk sirene zastanite i odajte pocast zrtvama genocida sreb 5f072a1a416d2
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U znak sjećanja na žrtve genocida, 11. jula tačno u 12 sati, u gradovima i općinama širom Bosne i Hercegovine koji su se pridružili ovoj inicijativi oglasit će se sirene povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Građani su pozvani da tokom oglašavanja sirene zastanu ukoliko su u pokretu, zaustave vozilo i izađu ukoliko su na cesti te na taj način odaju počast žrtvama genocida.

“Memorijalni centar Srebrenica pokrenuo je inicijativu da se ove, ali i svake naredne godine, na ovaj tužni dan oglase sirene te da građani na taj način odaju počast žrtvama genocida. Zbog pandemije virusa korona, još jednom želim napomenuti da je Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici reducirao broj učesnika na komemoraciji u Potočarima 11. jula, te da su pojačane zdravstvene kontrole i da se zahtijeva striktno poštivanje higijensko – epidemioloških mjera. Još jednom, kao direktor Memorijalnog centra, pozivam Vas da posjetu Memorijalnom centru realizirate narednih dana i mjeseci, kako bi se izbjegli bliski kontakti sa većim brojem osoba, a počast žrtvama genocida na Dan žalosti možete odati bilo gdje da se nalazite, u podne kada začujete zvuk sirene”, poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Memorijalnog centra Srebrenica poručuju da će se ove godine, povodom 25. godišnjice genocida, javnosti u zemlji i svijetu obratiti lideri slobodnog svijeta. “Genocid u Srebrenici ponovno ima pažnju koju zaslužuje, kao činjenica međunarodnog prava, utvrđena pred međunarodnim sudovima, kao lekcija iz koje drugi moraju da uče i kao upozorenje šta dolazi kada svijet šuti pred politikama zla”, zaključio je Suljagić.

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Incident u Manheimu: Preko grafita o Srebrenici ispisano ime ratnog zločinca Ratka Mladića

072info.com

Slab rod maline u Srebrenici

072info.com

Srebreničke džamije jutros bez struje: Ružna poruka i provokacija vjernicima

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME