11 trikova da vaš računar radi kao nov!

Poznato vam je da se kompjuter vremenom usporava, ali ne morate zbog toga kupovati novi. Potrebno je malo vremena i nešto novca kako bi računar ponovo radio kao da ste ga tek kupili.

1.Periodično brisanje nepotrebnih fajlova

Program CCleaner je jedan od najboljih programa koji vam omogućava da obrišete nepotrebne fajlove iz vaših brouzera, programa, sistema.

2. Uklonite nepotrebne vizuelne efekte i animacije iz Windows okruženja

Tačno je da Windows neće izgledati ljepše, ali vi izabetite za šta ste – za estetiku ili brzinu. Ako ste se ipak odlučili za brzinu na Windowsu 7 uključite “Aero“ temu, klikom na desno dugme izaberite “Personalize“ u tabu “Window Color“ izaberite “Enable transparency“.

3. Redovno skenirajte i update-ovanje antivirus programa

Virusi mogu da obore sistem i obrišu fajlove. Redovnim update-om antivirus programa to možete da predupredite. Naime, na taj način redovno obnavljate bazu virusa i umanjujete šanse da vas ugrozi neki novi virus. Jedan besplatan i dobar antivirus program je Security Essentials. Najbolje bi bilo da svakih mesec dana skenirate ceo sistem.

4. Kupite dodatnu RAM memoriju

RAM ili memorija nasumičnog pristupa je jeftina i lako ju je zamijeniti, a može značajno da ubrza vaš računar. Možete da koristite program za skeniranje svih komponenti i vidite koliko je tačno zastarjela.

5. Kupite SSD disk

To su diskovi nove generacije koji ne koriste mehaničke dijelove kao stari HDD diskovi. Ugradnjom SSD diska primjetno povećavate brzinu upisa fajlova na disk, ubrzavate učitavanje programa i ubrzavate Windows, ako je na njemu instaliran. Stari disk možete koristiti za čuvanje dokumenata, filmova ili muzike. Iako su još uvijek veoma skupi, ceijna ovih diskova pada iz dana u dan i ozbiljno prijeti da ugrozi opstanak mehaničkih diskova.

6. Smanjite broj programa koji se pale prilikom pokretanja računara

Čekanje prilikom podizanja sistema zna da bude veoma naporno zbog nekih programa koji se pokreću zajedno sa sistemom. Da bi ste ih sve vidjeli, kucajte u searchu start menija “msconfig“. Kliknite na Startup i vidjećete sve programe potom izbacite program koji vam nije neophodan . Budite oprezni da ne obrišete nešto što ne razumete.

7. Pogledajte koji sve programi rade u pozadini

Provjerite koji procesi oduzimaju najviše snage kompjuteru. Idite desnim klikom miša na start meni, tu se otvara padajuća lista na kojoj kliknete na “Start task manager“ i pristupite task menadžeru.

8. Formatiranje hard diska i reinstalacija Windowsa

Reinstalacijom se vraćate na fabrička podešavanja, pa je kompjuter je osvježen i radi kao nov. Obratite pažnju da sve bitne podatke i dokumenta prebacite na sigurno, na drugu particiju diska, eksterni hard disk ili usb flash memoriju.

9. Obrišite historiju na browseru

Ako imate problem prilikom surfovanja, rješenje može biti u vašem pretraživaču. Uputstva mogu da budu različita u zavisnosti od pretraživača, ali generalno prođite kroz “Settings“ meni i opciju “History“ da bi ste obrisali memoriju.

10. Osvježite search index vašeg računara

Ovo može umnogome da ubrza proces pretrage kompjutera defregmantacijom hard diska. Ovaj proces može da oduzme dosta vremena, u zavisnosti od veličine hard diska.

11. Restartujte računar sa vremena na vrijeme

Kad određeni programi konstantno rade, to onda vremenom uzima više memorije nego što je potrebno. To ćete promijeniti ako svakodnevno restartujete kompjuter.

Prethodni članakSutra u cijeloj BiH nevrijeme, uključen meteoalarm
Sljedeći članakLjubavni horoskop za 20. august