Portal 072info

12. APRIL: Dan oslobođenja Zenice

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

ZenicaNOCNA

Današnji dan je još jedan u nizu bitnih datuma, koj ikrase grad Zenicu. Prije 66 godina, nakon žustrih i velikih borci u okolici ovog grada, napokon je slomljen otpor fašističkog okupatora i jedinice Destete divizije i brigade zeničkog sektora, koje su na današnji dan, 12. Aprila 1945. Godine ušle, oslobodile i odvojile Zenicu. Tadašnji stanovnici Zenicu su sa veliko msrećom i slavljem čekali oslobodioce te zajedno sa njima na pravi način proslavili dugo čekanu slobodu i sam kraj fašističke okupacije kao i terora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

zenica41

U okviru 12. aprila – Dana oslobođenja Zenice od fašističkog okupatora danas se na papirnoj obilježila prigodna svečanost povodom ovog poebnog dana. Na ovoj svečanosti odala se počast borcima poginulim u borbama za oslobođenje Zenice, a isto tako, položilo se i cvijeće na spomen-obilježje. Počast su odale delegacije Općine Zenica, općinskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a Zenice, zatim JOB-a Unija veterana Zeničko-dobojskog kantona, JOB-a općine Zenica, Udruženja “Josip Broz Tito”, Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, Prve omladinske radne brigade “Josip Broz Tito” Zenica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U antifašističkoj borbi život je izgubilo oko 1.200 naših sugrađana, te po tome žrtve tog rata se nikada ne smiju zaboraviti.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)