12. APRIL: Dan oslobođenja Zenice

Podijelite vijest

ZenicaNOCNA

Današnji dan je još jedan u nizu bitnih datuma, koj ikrase grad Zenicu. Prije 66 godina, nakon žustrih i velikih borci u okolici ovog grada, napokon je slomljen otpor fašističkog okupatora i jedinice Destete divizije i brigade zeničkog sektora, koje su na današnji dan, 12. Aprila 1945. Godine ušle, oslobodile i odvojile Zenicu. Tadašnji stanovnici Zenicu su sa veliko msrećom i slavljem čekali oslobodioce te zajedno sa njima na pravi način proslavili dugo čekanu slobodu i sam kraj fašističke okupacije kao i terora.

zenica41

U okviru 12. aprila – Dana oslobođenja Zenice od fašističkog okupatora danas se na papirnoj obilježila prigodna svečanost povodom ovog poebnog dana. Na ovoj svečanosti odala se počast borcima poginulim u borbama za oslobođenje Zenice, a isto tako, položilo se i cvijeće na spomen-obilježje. Počast su odale delegacije Općine Zenica, općinskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a Zenice, zatim JOB-a Unija veterana Zeničko-dobojskog kantona, JOB-a općine Zenica, Udruženja “Josip Broz Tito”, Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, Prve omladinske radne brigade “Josip Broz Tito” Zenica.

U antifašističkoj borbi život je izgubilo oko 1.200 naših sugrađana, te po tome žrtve tog rata se nikada ne smiju zaboraviti.