12. Mostar Blues & Rock Festival

Podijelite vijest

MBRF logo

Pripreme za tradicionalni, 12-i Mostar Blues & Rock Festival ulaze u završni dio. Određeni su datumi i završeni pregovori sa izvođačima, pa i ove godine možemo očekivati niz dobrih koncerata.

Praznik bluesa i rocka počet će u srijedu, 16.07. a, kao i prethodnih godina, bit će organizovane video projekcije, slušaone i koncerti u mostarskim barovima, u programu nazvanom Blues Corners.

Dan poslije, nakon ceremonije otvaranja Festivala, na sceni Muzičkog centra Pavarotti uvodni nastup izvest će američki kantautor Keegan McInroe. Ovaj Teksašanin će, uz pratnju akustične gitare, izvest svoje blues numere, ali i neke od najpoznatijih delta-blues standarda.

Hercegovački band Vjeka & Electric Blues Project, inače grupa iskusnih svirača predvođenih poznatom mostarskom pjevačicom i edukatorom, Vjekoslavom Raspudić, odsvirat će neke od najznačajnijih blues i rock klasika.

Nosilac programa prve večeri je legendarni Coco Montoya.

Ovaj američki gitarista je već na početku karijere svirao sa Albert Collinsom, a slavu je stekao u instituciji bluesa zvanoj John Mayall & the Bluesbreakers. Radi se o ljevorukom gitaristi koji koristi upside-down položaj žica, stil koji su proslavili Otis Rush i Albert Collins.

U petak, 18.07. festivalska produkcija seli u prostor Sportskog centra „Kantarevac“, a ovu festivalsku večer će otvoriti beogradski Texas Flood, grupa koja dugi niz godina njeguje blues-rock pravac, a posebno treba istaknuti njihove izvrsne gitarske dionice.

Vlatko Stefanovski Trio nije potrebno posebno ni predstavljati. Sa legendarnom grupom Leb i sol, Stefanovski je snimio 13 albuma i ogroman broj hit-singlova, smatraju ga jednim od najboljih svjetskih gitarista, a poznat je i kao autor filmske i pozorišne muzike.

Biće to pravi uvod za koncert Eric Sardinasa, američkog gitarskog vitruoza, koji na rezonator gitari svira slide stil, a poznat je i po tome što na koncertima često zapali gitaru, pa je tako tokom nastupa u Sydneyu zadobio i opekotine. Ovaj kontraverzni umjetnik je gitaru počeo svirati u šestoj godini života, i to kao ljevak, da bi se kasnije proslavio kao desnoruki gitarist koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa je nastupao i na turnejama Steve Vai-a.

Završna večer 12-og Mostar Blues & Rock Festivala, u subotu, 19.07. počet će nastupom banjalučke grupe Switch. Radi se o muzičarima koji dobro poznaju tehnike bluesa i rocka i prvi su bend koji na Festival dolazi iz Banja Luke, a predstavljaju se opusom Stevie Ray Vaughana i Jimi Hendrixa.

Svakako da će atmosferu dodatno zagrijati Atomsko sklonište, legendarni pulski sastav uz čije su albume: „Ne cvikaj generacijo“, „U vremenu horoskopa“, „Extrauterina“, „Mentalna higijena“ i druge, odrastale generacije rock poštovalaca.

Posljednji koncert na 12-om Mostar Blues & Rock Festivalu odsvirat će grupa Tito & Tarantula.

Ovaj bend, predvođen Tito Larrivom, svjetsku slavu stiče u filmu From Dusk Till Dawn, Roberta Rodrigueza, u kojem sviraju na sceni noćnog kluba “Titty Twister”.

Tito & Tarantula su i autori velikih rock hitova, kao što su: After Dark, Back to the House That Love Built, Strange Face of Love i Angry Cockroaches.

S obzirom da na 12. Mostar Blues & Rock Festival dolaze gitarske veličine kao što su Coco Montoya, Vlatko Stefanovski, Eric Sardinas i Tito Larriva, možemo reći da je ovogodišnji Festival posvećen ulozi gitare u blues-rock muzici.

12. MOSTAR BLUES & ROCK FESTIVAL

Program:

16.07. – Blues Corners – koncerti, projekcije, slušaone

17.07.’14 – MC Pavarotti – 21:00h

– Keegan McInroe (USA)

– Vjeka & Electric Blues Project (BiH)

– Coco Montoya (USA)

18.07.’14 – SC „Kantarevac“ – 21:00h

– Texas Flood (SRB)

– Vlatko Stefanovski Trio (MK)

– Eric Sardinas and Big Motor (USA)

19.07.’14 – SC „Kantarevac“ – 21:00h

– Switch – (BiH)

– Atomsko sklonište (CRO)

– Tito & Tarantula (USA)

Uskoro informacije o ulaznicama: www.mostarblues.com