13 zdravstvenih prednosti koje ima kokosovo ulje

tijana drndarski Bb8 yBkb 6E unsplash 750x500 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U posljednje vrijeme kokosovo ulje se široko počelo primjenjivati. Neki ga koriste za kosu, neki za kožu, neki za usne. Ovo ulje možete koristiti za prženje, a možete ga dodati i u smoothie. Sve veći broj istraživanja pokazuje da biste trebali dodati kokosovo ulje u svoju prehranu zbog niza zdravstvenih blagodati. Evo nekoliko razloga zašto biste trebali konzumirati ovu zdravu namirnicu.

Pomaže u mršavljenju

Metaanaliza 13 studija objavljenih u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics otkrila je da trigliceridi srednjeg lanca (MCT) mogu pomoći u mršavljenju kada  zamjenjuju dugolančane trigliceride (poput onih iz ulja soje i uljane repice) u vašoj prehrani. Osim toga, drugo istraživanje pokazalo je da MCT u kokosovom ulju može povećati termogenezu izazvanu hranom za čak 6%.

Još jedno istraživanje pokazalo je da MCT može povećati i potrošnju energije za 5% što u konačnici može dovesti do sagorijevanja oko 100-120 kalorija dnevno. Iako vam to možda ne zvuči puno, to je godišnje oko 36.000 kalorija!

Ubija bakterije

Otprilike polovica masnih kiselina u kokosovom ulju je laurinska kiselina. Laurinska kiselina je posebno dobra u ubijanju bakterija, virusa i gljivica, pa vam kokosovo ulje može pomoći u borbi protiv infekcija kada se primjenjuje eksterno. Studija objavljena u časopisu Journal of Medicinal Food pokazala je da je djevičansko kokosovo ulje umjesto rafiniranog najbolji izbor u ovom slučaju.

Kada nanesete ovo ulje, ono reagira s enzimima i stvara monoglicerid koji se naziva monolaurin. Monolaurin je učinkovit u ubijanju štetnih patogena, a pokazalo se da učinkovito ubija dvije bakterije – Staphylococcus aureus i Candida albicans.

Pomaže u izgradnji i održavanju mišića

MCT-ovi pronađeni u kokosu koriste se i u popularnim proizvodima za izgradnju mišića. Preporučuje se dodavanje jedne do dvije žličice kokosova ulja u shake.

Suzbija apetit

Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition obuhvatila je 14 muškaraca, a otkrila je da oni koji su unosili više MTC-a za doručak, pojeli su manje kalorija tijekom ručka. To pokazuje da kokosovo ulje ima pozitivan učinak na težinu i sastav tijela.

Pomaže kod problema s pamćenjem

Studija objavljena u časopisu Neurobiology of Aging pokazala je da MCT-ovi pronađeni u kokosovom ulju pomažu osobama koje imaju probleme s pamćenje. Ispitanici koji su sudjelovali u studiji primijetili su značajno poboljšanje sposobnosti pamćenja. Ovo je posebno dobra vijest za osobe koje pate od kognitivnih poremećaja.

Dobro je za srčano zdravlje

Kokosovo ulje bogato je prirodnim zasićenim mastima. Treba naglasiti da zasićene masti koje se nalaze u kokosovom orahu djeluju drugačije nego one u hrani životinjskog podrijetla poput maslaca, vrhnja, sira i mesa. Prema jednom istraživanju, ovo ulje povećava zdrav kolesterol (poznat kao HDL) u vašem tijelu, što je u konačnici dobro za srčano zdravlje. Osim toga, to je također povezano i sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Izvrstan je losion za kožu i kosu

Studije koje su obuhvatile ispitanike koji imaju suhu kožu pokazale su da kokosovo ulje može pomoći u tome. Osim što povećava vlažnost kože, kokosovo ulje može spriječiti i oštećenja kose. Ako imate perut ili suhu kosu, kokosovo ulje prepuno je masnih kiselina koje mogu poboljšati ova stanja.

Dobro je za oralno zdravlje

Prije izuma paste za zube, ljudi su koristili ulje za čišćenje usta i u borbi protiv bolesti u usnoj šupljini. Studija iz 2008. otkrila je da ulje smanjuje bakterije koje uzrokuju plak. Stručnjaci preporučuju korištenje kokosovog ulja tri puta tjedno po 20 minuta dnevno kako biste očuvali oralno zdravlje.

Regulira hormone

Prekid hormona može uzrokovati brojne probleme kod muškaraca i žena. Kokosovo ulje može pomoći u održavanju hormonalne ravnoteže. Studija iz 2012. godine sugerira da je kokosovo ulje izvrsna masnoća koju treba konzumirati tijekom menopauze, a također može imati pozitivan učinak na razinu estrogena.

Smanjuje rizik od napadaja

Ketogena dijeta podrazumijeva da se jede malo ugljikohidrata i puno masti, što dovodi do znatno povećanih koncentracija ketona u krvi. Ova vrsta prehrane primjenjuje se u liječenju epilepsije rezistentne na lijekove u djece. Jedna studija pokazala je da ova prehrana može dramatično smanjiti pojavu napadaja kod epileptičara, čak i kod onih koji nisu imali uspjeha s višestrukim različitim vrstama lijekova. No, kokosovo ulje ne treba samoinicijativno uzimati kao lijek nego je potrebno najprije se konzultirati s liječnikom.

Može pomoći kod upale i artritisa

Studija objavljena u časopisu International Immunopharmacology pokazala je da visoka razina antioksidansa prisutnih u djevičanskom kokosovom ulju smanjuje upalu i pomaže u liječenju artritisa. Drugo istraživanje pokazalo je da kokosovo ulje suzbija upalne stanice. Pokazalo se da kokosovo ulje djeluje i analgetski i protuupalno.

Pomaže u spavaćoj sobi

Kokosovo ulje odlično miriše i ima dobar okus pa ga možete koristiti i u spavaćoj sobi tijekom seksa. Osim toga, kokosovo ulje ima antigljivična i antibakterijska svojstva pa može spriječiti i gljivične infekcije.

Može pomoći u liječenju osteoporoze

Jedna studija pokazala je da dodavanje kokosovog ulja u prehranu povećava volumen i strukturu kostiju ispitanika i smanjuje gubitak kostiju zbog osteoporoze. No, osteoporoza se ne svodi samo na količinu kalcija. Ovo stanje mogu uzrokovati i oksidativni stres i slobodni radikali, piše Eat this. Budući da kokosovo ulje ima tako visoku razinu antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, ono može pomoći i u liječenju osteoporoze.