14. I 15. MAJA U SARAJEVU: Sarajevo Business Forum domaćin najuticajnijim investitorima iz Katara

sarajevo business forum 4

Dolazak na Sarajevo Business Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju, koja će se 14. i 15. maja održati u glavnom gradu BiH, najavila je delegacija političkih i biznis lidera iz Katara, javlja Anadolu Agency.

Učešće na SBF-u potvrdili su, između ostalih, Khalid Bin Mohammed Al Attiyah, ministar vanjskih poslova Katara i  Ahmad Al Sayed, generalni direktor “Qatar Investment Authority” (QIA).

“Qatar Investment Authority”, državni investicijski fond osnovan 2005. godine, jedan je od najvećih investicijskih fondova u svijetu čija se imovina procjenjuje na 115 milijardi dolara. Fond posjeduje udjele u vodećoj britanskoj banci “Barclays”, američkoj auto-industriji “Fisker Automotive” te u “Volkswagen Group”.

Također, “Qatar Holding”, koji se nalazi u sastavu “Qatar Investment Authority” je, za milijardu i pol funti, otkupio luksuznu robnu kuću u okviru “Harrods Group”, kao i produkcijsku kuću “Miramax”. Od februara 2012. godine “Qatar Investment Authority” djelomični je vlasnik  švicarske “Credit Suisse” banke. U sastavu ovog Fonda nalaze se i dijelovi petrohemijske industrije “Shell”.

Ulaganja katarskog fonda u cijelom svijetu izazivaju pažnju, jer se uglavnom radi o investicijama čija se vrijednost mjeri u milijardama dolara. Samo u Francuskoj Fond je, zahvaljujući poreskim olakšicama koje im je omogućila tamošnja Vlada, uložio gotovo četiri milijarde dolara u nekretnine.

Ove godine generalni direktor katarskog investicijski fonda Ahmad Al Sayed učestvovat će na Sarajevo Business Forumu radi potencijalnog ulaganja u BiH.

Anadolija