Portal 072info

14-GODIŠNJAK DOKAZAO: SAD bi mogle uštedjeti 370.000.000 dolara na tinti za printanje!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

novac-dolariAmerička administracija mogla bi godišnje uštedjeti 370.000.000 dolara od troška za tintu, samo kad bi se odlučila dokumente printati u drugom fontu, zaključio je u svojoj studiji 14-godišnji Suvir Mirchandani.

Srednjoškolac iz Pittsburgha uočio je da je u srednjoj školi počeo dobivati puno više isprintanih papira, nego što je to bilo u osnovnoj školi. Odlučio je vidjeti koliko se tu novca baca i istražio cijenu tinte, a u softveru APFill Ink Coverag je izračunao koji font troši najmanje tinte po površini.

Pobjednik je bio Garamond, a promjena iz Times New Roman fonta, koji se najčešće koristi, bi njegovom školskom okrugu donijela uštedu od 21.000 dolara na godišnjem nivou, izračunao je dječak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Učitelji su ga podržali da dalje razradi svoje istraživanje te je primijenio računicu na trošak američke vlade, koja za printanje i tinte godišnje daje 467 mil. dolara.

U radu koji je objavljen na portalu za mlade znanstvenike, Mirchandani je izračunao kako bi font Garamond vladi uštedio 136 mil. dolara. Ako se to primijeni na sve publikacije koje SAD zvanično štampaju, to se penje i na 370 mil. dolara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nije poznato hoće li neko od vladinih tijela primijeniti ovaj plan, ali iz Ureda za pres američke vlade kažu da je rad izvanredan, piše CNN, prenose 24sata.hr.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME