Očekuje se novih deset centimetara snijega

Očekuje se novih deset centimetara snijega

BiH je i dalje na udaru ledenog talasa. Niske temperature i do -20 stepeni i narednih dana. Najkritičnije je na sjeveru i zapadu BiH, gdje je u pojedinim dijelovima snježni pokrivač visine većeg od jednog metra. U Bihaću i Cazinu je proglašeno stanje elementarne nepogode.

Civilna zaštita Cazina u stalnom je zasjedanju. Pokušavaju iznaći rješenja za probleme prouzrokovanim obilnim snježnim pokrivačem i niskim temperaturam.

“Ovi uslovi su doprinjeli da se prevaziđe stanje mogućnosti redovnih javnih službi. Tako da se osjetila potreba za angažovanjem dodatnih snaga, proglašenjem prirodne elementarne nesreće. Angažirali smo sve građevinske mašine na rasčičavanju putnih pravaca”, kaže Said Musić, šef službe civilne zaštite Cazin.

A putni prvci u ovom dijelu BiH su neprohodni, naročito sporedne ceste gdje su pojedina sela odsječena od ostatka svijeta. Pored ovoga, najveći problem predstavlja teret od snijega na stambenim objektima, zbog čega su nastale ogromne štete.

I u Bihaću rekordne količine snijega. U pojedinim dijelovima opštine i do 107 cm snježnog pokrivača. Proglašenjem vanrednog stanja, nadležni traže pomoć viših instanci.

“Mi stvaramo preduslov da se kasnije može, ukolimo mi ne kažemo da je situacija teška, onda nam niko neće pomoći. Tražiću da iz budžetskih rezervi intervenišu prema gradu Bihaću, kako bi se moglo intervenisati za ove neke socijalne situacije”, smatra Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća..

Niske temperature prouzrokuju nezgode, ali i zdravstvene probleme kod hroničnih bolesnika. S toga upozorenja od strane ljekara.

“Što manje izlaziti, što više napitaka, toplih napitaka, ne boraviti u velikim grupama, gdje je moguća razmjena virusa. Sezona je virusa, brže se šire respiratorni virusi i pogoduje im hladnoća”, poručuje dr. Katmerka Cerić, Dom zdravlja Bihać.

Ovako vrijeme zadržaće se do petka. Snijeg će nastaviti padati i očekuje se novih deset centimetara. Kraj tzv. sibirske zvijeri očekuje se krajem sedmice.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE