Bajram: U džamiji Al-Aksa namaz klanjalo 90.000 vjernika

Bajram: U džamiji Al-Aksa namaz klanjalo 90.000 vjernika

Muslimani širom Evrope i drugih dijelova svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram, a vjernici su jutros ispunili džamije u brojnim gradovima kako bi zajednički klanjali bajram-namaz i jedni drugima čestitali jedan od najvećih muslimanskih blagdana, javlja Anadolu Agency (AA).

Muslimani u glavnom gradu Švedske Štokholmu okupli su se jutros u džamiji Fittja Ulu. Prije klanjanja bajram-namaza vjernicima se obratio predsjednik vjerske zajednice u ovom gradu Fatih Mehmet Karaca, koji je ukazao na značaj jedinstva i zajedništva. Istakao je također kako je Bajram vrijeme praštanja, odnosno vrijeme kada se zavađeni mire. Nakon klanjanja bajram-namaza uslijedilo je tradicionalno čestitanje.

Džamija Aya Sofya u Berlinskoj četvrti Mitte bila je premala da primi sve vjernike koji su jutros došli obaviti sabah, a nakon toga i bajram-namaz, tako da je bio i veliki broj vjernika koji su namaz obavili u dvorištu džamije.

Muslimani u glavnom gradu Rusije bajram-namaz klanjali su u Centralnoj džamiji, koja je u Moskvi otvorena 2015. godine u prisustvu ruskih i turskih predsjednika Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana. Radi se o džamiji koja prima 10.000 vjernika, no jutros je i ona bila premala da primi sve vjernike koji su došli da klanjaju bajram-namaz.

U Centralnoj džamiji su pročitane bajramske poruke ruskog predsjednika Vladimira Putina i premijera Dimitra Medvedeva, a bajramski program i molitvu iz ove džamije uživo je prenosila ruska državna televizija Rossiya-1. U Moskvi živi između jednog i dva miliona muslimana, a na području zemlje oko 20 miliona.

Oko 90.000 hiljada muslimana klanjalo je danas bajram-namaz i u džamiji Al-Aksa, u Jerusalemu, te tako dočekalo Ramazanski bajram, najveći muslimanski praznik.

Od ranog jutra oko kompleksa džamije al-Aksa mogli su se vidjeti dugi redovi vjernika koji su pristizali na bajram-namaz. U kompleksu džamije Al-Aksa prije bajram-namaza slušali su učenje odlomaka iz Kur’ana, te donosili tekbire.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE