Bajram: U džamiji Al-Aksa namaz klanjalo 90.000 vjernika

Muslimani širom Evrope i drugih dijelova svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram, a vjernici su jutros ispunili džamije u brojnim gradovima kako bi zajednički klanjali bajram-namaz i jedni drugima čestitali jedan od najvećih muslimanskih blagdana, javlja Anadolu Agency (AA).

Muslimani u glavnom gradu Švedske Štokholmu okupli su se jutros u džamiji Fittja Ulu. Prije klanjanja bajram-namaza vjernicima se obratio predsjednik vjerske zajednice u ovom gradu Fatih Mehmet Karaca, koji je ukazao na značaj jedinstva i zajedništva. Istakao je također kako je Bajram vrijeme praštanja, odnosno vrijeme kada se zavađeni mire. Nakon klanjanja bajram-namaza uslijedilo je tradicionalno čestitanje.

Džamija Aya Sofya u Berlinskoj četvrti Mitte bila je premala da primi sve vjernike koji su jutros došli obaviti sabah, a nakon toga i bajram-namaz, tako da je bio i veliki broj vjernika koji su namaz obavili u dvorištu džamije.

Muslimani u glavnom gradu Rusije bajram-namaz klanjali su u Centralnoj džamiji, koja je u Moskvi otvorena 2015. godine u prisustvu ruskih i turskih predsjednika Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana. Radi se o džamiji koja prima 10.000 vjernika, no jutros je i ona bila premala da primi sve vjernike koji su došli da klanjaju bajram-namaz.

U Centralnoj džamiji su pročitane bajramske poruke ruskog predsjednika Vladimira Putina i premijera Dimitra Medvedeva, a bajramski program i molitvu iz ove džamije uživo je prenosila ruska državna televizija Rossiya-1. U Moskvi živi između jednog i dva miliona muslimana, a na području zemlje oko 20 miliona.

Oko 90.000 hiljada muslimana klanjalo je danas bajram-namaz i u džamiji Al-Aksa, u Jerusalemu, te tako dočekalo Ramazanski bajram, najveći muslimanski praznik.

Od ranog jutra oko kompleksa džamije al-Aksa mogli su se vidjeti dugi redovi vjernika koji su pristizali na bajram-namaz. U kompleksu džamije Al-Aksa prije bajram-namaza slušali su učenje odlomaka iz Kur’ana, te donosili tekbire.

Prethodni članakNakon jedinstvenih događaja tokom ramazana, Zeničanin organizira bajramsku šetnju na Lukomir
Sljedeći članakNa pragu 92. godine Mujo Sokolović ispostio 83. ramazan, s veseljem dočekao Bajram