19 IFTAR: Bosanska razvijana maslanica

19 IFTAR: Bosanska razvijana maslanica

rsz_ab9a7c918433db59893d2f4a51c1f8b6_view_l

Naša Bosna i Hercegovina poznata je u kuhinji ponajviše po pitama, ali kak osvi vole reći onim pravi mdomaćim, razvijanim pitama.

Te pite u sebi imaju poseban šmek i ljepotu, ali i samu čar tradicije. 

Ono što vam je potrebno da bi napravili današnji iftar ili ručak jeste:

TIJESTO

  • 400 gr bijelog brašna 
  • 300 gr integralnog pšeničnog brašna (u najboljem slučaju domaće pšenično crno brašno) 
  • 100 gr raženog brašna 
  • Malo soli 
  • Mlaka voda po potrebi

i jos…

  • 250 gr maslaca (ne margarina) 
  • 200 ml vrhnja za kuhanje 

Nakon što ste nabavili sve sastojke, pređite na pravljenje prave bosanke maslanice.

Pomiješati sve vrste brašna, posoliti i sa vodom zamijesiti mekanije tijesto, kao za sve pite (savijače). Podijeliti u tri dijela i formirati tri kugle, premazati ih uljem i ostaviti da odstoje malo duže (oko 1h, jer se crno brasno teze razvlači od bijelog). Za to vrijeme na laganoj vatri istopiti maslac i vrhnje za kuhanje, bez da zavrije. Kad je odstojalo, uzeti prvu kuglu tijesta i razvući ga koliko god može, po metodi: oklagijom razvaljati veći krug, premazati ga uljem, ostaviti da odstoji 10-ak min i onda rukama razvlačiti u jufku. Razvučeno tijesto pomastiti sa mješavinom maslaca i vrhnja, te preklapati tako da prvo desnu stranu prebacimo do polovine jufke, onda lijevu stranu do polovine, donji dio jufke do pola(odozdo prema gore) i gornji dio jufke do pola (odozgo prema dolje), tako da dobijemo kvadrat. Pomastiti, i sada još jednom preklopiti čoškove kvadrata prema sredini u vidu pisma.

Prebaciti u tepsiju ( nenamašćenu) i razvlačiti drugu jufku. Sa drugom kuglom tijesta ponoviti isti postupak, razvući, pomastiti, preklopiti sa svih strana, pomastiti, ali bez da se čoškovi zavrnu. Sada na premotani kvadrat u sredinu staviti već pripremljenu prvu jufku-pismo koju smo prebacili u tepsiju i tek onda saviti krajeve druge jufke u vidu.

Obje jufke prebaciti ponovo u tepsiju, te razvući treću jufku kao i prve dvije, pomastiti, premotati u vidu kvadrata, u sredinu prebaciti već premotane dvije jufke iz tepsije i sklopiti krajeve treće jufke sa svih strana lijepo u sredini slika, preokrenuti tako da “sastavi” dođu prema dolje i prebaciti u namašćenu tepsiju.Tijesto pomastiti po površini sa ostatkom smjese maslaca i vrhnja i staviti u dobro zagrijanu rernu. Nakon minutu- dvije izvaditi iz rerne i prstima nježno probadajući još malo razvući tijesto prema krajevima slika, tako da formiramo krug. Maslanicu peći prvo na 250 *C dok ne porumeni, a onda smanjiti na 220*C i ispeći do kraja ( treba nekih 40 minuta, provjerite sami, sve u zavisnosti od rerne). Kad je pečena maslanicu izvaditi iz tepsije, umotati prvo u foliju, a ona u krpu ( da se ne osjeti miris omekšivača), sačekati malo da otpusti i omekša i onda je iskomadati (ne rezati nožem, već rukama iskidati na komade) 

Posluživanje

Poslužiti uz salatu, svježi domaći sir , kajmak ili u slatkoj verziji sa medom. Djeluje komplicirano za napraviti, ali uopće nije, ko proba, uvjerit će se. 

Prijatno!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE