Portal 072info

2 neželjene nuspojave vode s limunom

Ispijanje vode s limunom natašte jedan je od glavnih rituala mnogih dijeta. Ovaj napitak ne sadrži kalorije ili šećere, poboljšava probavu, čisti tijelo od toksina, osigurava dozu antioksidanta i vitamina C.

Uz obaveznu jutarnju dozu, mnogi je piju i tokom cijelog dana. Međutim, iako je zdrava, voda s limunom ima i dvije neželjene nuspojave na koje bi trebalo obratiti pažnju.

1. Žgaravica. Previše limuna zapaliće ‘vatru’ u vašem ždrijelu. Naime, limun je jedno od najkiselijih voćki, a poznato je da upravo citrusi pojačavaju lučenje želučanih kiselina i zato potiču žgaravicu.

2. Oštećenje zubne cakline. Kiseline u limunu oštećuju zaštitni sloj cakline na vašim zubima, a to može dovesti do osjetljivosti zuba pa čak i karijesa. Ako imate problema sa zubima, nikako nemojte vodu s limunom piti tokom cijelog dana ili nakon svake popijene čaše isperite usta gutljajem obične vode.

Savjet plus: Osim vode s limunom, popularni napitak koji ‘asistira’ prilikom mršavljenja je i voda s medom. Provjerite što se događa ako je svaki dan pijete natašte.

zadovoljna.hr

Podijelite članak