Portal 072info

2. OKTOBRA IZAĐIMO NA IZBORE Svi zajedno izaberimo bolju Zenicu i budućnost za sve nas!

Posljednjih mjesec dana protekao je u znaku predizborne kampanje koja se provodi u povodu predstojećih Lokalnih izbora koji se održavaju u nedjelju, 2.oktobra.

Prilika je ovo da svi gradovi i građani naše zemlje dobiju nove vođe, tačnije nove (grado)načelnike i sazive Općinskog ili Gradskog vijeća.

Dok su građani u Zenici slušali programe političkih partija, paralelno s njima i Zeničani su glasno govorili svoje probleme kojih je uistinu mnogo.

Većina političkih partija je saglasna da u Zenici vlada mrak, zbog čega se mnogi pozivaju da će upaliti svjetlo te nakon 2. oktobra izvesti građane Zenice na pravi put.

Brojni su oni koji negoduju da je situacija u Zenici alarmantna i loša, zbog čega bi upravo drugi oktobar trebali prepoznati kao priliku da se dogode promjene i krene u oporavak grada.

Na demokratski način, bez rušenja zgrada institucija, demonstracija i nedoličnog ponašanja. Civilizovano i sa olovkom u ruci, mogu i trebaju izabrati bolje sutra.

Važan faktor i bitan segment društva su mladi, koji su često pasivni kako po pitanju svojih aktivnosti u raznim sferama života tako i u političkom smislu. Što je itekako pogrešno.

Dok nastoje skupiti novac za dnevnu i/li večernju kafu, na kojima mahom razmišljaju kako treba napustiti Zenicu i BiH, možda bi makar ovih dana svoje misli mogli usmjeriti na 2. oktobra i važnost ovog datuma koji ujedno predstavlja i njihovu građansku dužnost.

Upravu su mladi oni koji trebaju izaći na predstojeće izbore i napraviti korak dalje ka pozitivnoj budućnosti. Drugog oktobra mladi treba dati svoj glas za bolju budućnost ili bar za zdrave temelje promjena koje će i sami u nekom narednom vremenu osjetiti.

Možda će neki kazati “zašto gubiti vrijeme i čekati u redovima”, “šta će značiti jedan moj glas u moru drugih” ili slična razmišljanja. Međutim, upravo bi JEDAN od preostalih 365 dana mogli učiniti drugačijim. Makar poslije 2. oktobra mogu kazati da su pokušali, pokazali odgovornost prema gradu i spriječili da drugi iskoriste njihovo pravo glasa.

Pored mladih koji polako gube nadu u ugodan život, što mogu pormijeniti isključivo izlaskom na izbore, oni koji su u našem društvu zaboravljeni, a nekad su bili nositelji promjena i veliki borci za našu budućnosti, su i penzioneri koji danas žive na rubu egzistencije.

Kako bi svoje godine za uživanje proveli što ljepše i skladije upravo i oni trebaju izaći na izbore jer je i njihov glas jednako važan. 

Brojni su problemi sa kojima se godinama suočavaju, a koje mogu riješiti olovkom i izborima. Ugodnu nedjeljnu šetnju mogu upotpuniti odlaskom na biračko mjesto, pokazati strpljenje, sačekati u redu i zaokružiti onaj program koji će nakon oktobarskih izbora pokazati sluha za njihve probleme.

I građani ostale životne dobi koji imaju pravo glasa također trebaju shvatiti važnost predstojeće nedjelje i obaviti svoju građansku dužnost te tako na krajnje ljudski i demokratski način izabrati one kandidate koji će voditi grad u budućnosti.

Ukoliko smatraju da konkretno njima ništa dobroga neće donijeti izlazak na izbore, neka to učine zbog svoje djece ili unuka. Neka ne razmišljaju kratkoročno i trenutno, nego pokušaju pokazati da Zenica ima civilizovane građane koji shvataju da samo izlaskom na izbore mogu napraviti promjene.

Upravo je Zenica grad u kojem je proteklih godina vidljiv progresivni razvoj, ali i grad u kojem je stanje alarmantno po pitanju zagađenja, zaposlenja, sporta, kulture, pasa lutalica, obrazovanja i drugih veoma važnih pitanja za život svakog građanina.

Stoga i mladi i stari, izađimo na izbore i svi zajedno izaberimo bolju Zenicu i budućnost za sve nas.

TI ODLUČUJEŠ 2. OKTOBRA ! ! ! IZAĐI NA IZBORE ! ! ! 

GDJE GLASAM – Ukoliko ne znate gdje glasate 2. oktobra, provjerite to klikom OVDJE!

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box