Portal 072info

20.000 radnih dozvola godišnje: Njemačka otvara tržište rada za zemlje zapadnog Balkana

Njemačka vladajuća koalicija prihvatila je prijedlog člana Bundestaga Josipa Juratovića da svaki stranac koji ima ugovor, na osnovu tarifnog sporazuma sa poslodavcem u Njemačkoj, može da dobije radnu dozvolu i boravak na neograničeno vrijeme.

Pri tome, vladajuća koalicija predlaže ograničen kontingent od 20.000 radnih dozvola godišnje, saopćila je Juratovićeva kancelarija.

Juratović, koji je izaslanik za integracije frakcije njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) u Bundestagu, zalaže se za legalno ostvarivanje prava na boravak u Njemačkoj za populaciju sa zapadnog Balkana, kako bi mogli da legalno dobiju dozvolu za rad i time izbjegnu opasnost od iskorištavanja i protjerivanja, navodi se u saopćenju.

Podsjeća se da je od početka 2014. godine ukupno 77.000 ljudi sa zapadnog Balkana zatražilo politički azil u Njemačkoj, uglavnom u nadi da će tamo naći zaposlenje, redovna primanja i bolje uslove života, ali da, pošto ekonomsko siromaštvo nije razlog za politički azil, Njemačka takve azilante u 99 posto slučajeva odbija.

Istovremeno, Juratović podržava inicijativu kojom je Njemačka od jeseni 2014. godine proglasila Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovnu sigurnim zemljama u svrhu ubrzavanja postupka azila, tako da su se zahtjevi za azil koji su došli iz tih zemalja brže obrađivali.

Upravo zbog toga je važno i preostale tri zemlje – Albaniju, Kosovo i Crnu Goru – proglasiti sigurnim zemljama porijekla, zaključuje se u saopćenju, prenosi Blic.

Podijelite članak