20. GODIŠNJICA: Oko stotinu žrtava genocida u Srebrenici će u julu pronaći svoj vječni smiraj

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari mjesto je ogromne tuge, bola i sjećanja na žrtve genocida, ali istovremeno i mjesto opomene da se zlo nikada i nikome ne ponovi.

Tokom godine, u Memorijalnom centru je pusto. Povremeno se može vidjeti poneka delegacija, uglavnom stranih zvaničnika, ili porodice žrtava.

Uprava Memorijalnog centra trenutno je fokusirana na obilježavanje 20. godišnjice genocida i ukop žrtava 11. jula. 

Direktor Mersed Smajlović kaže da su pripreme ove godine obimnije i da ima više posla, a očekuje se dolazak više zvanica, porodica žrtava i posjetilaca. 

“Program obilježavanja 20. godišnjice genocida će biti kao i prethodnih godina, s tim što će doći do izmjena u kretanju visokih zvanica, njihovom organiziranom ulasku i mjestu gdje će boraviti”, rekao je Smajlović. 

Dodaje da je do sada identificirano 65 žrtava, te da broj onih koji će ove godine pronaći vječni smiraj neće biti visok, jer je pronađen mali broj posmrtnih ostataka. 

“Pretpostavlja se da će se oko 100 žrtava identificirati do dženaze. Broj ukopanih može biti i veći ukoliko bi se porodice usaglasile da ukopaju svoje najmilije sa nekim malim procentom kostiju”, rekao je Smajlović. 

Do sada je u Memorijalnom kompleksu ukopana 6.241 žrtva genocida, a oko 230 je ukopano na drugim lokacijama, jer su porodice tako željele. 

U proteklih godinu dana u Fabrici akumulatora Potočari, koja se nalazi u sklopu Memorijalnog kompleksa na 120.000 kvadratnih metara, napravljena je multimedijalna soba u kojoj posjetioci mogu pogledati kratak presjek događaja iz Srebrenice, te poslušati pojedinačna svjedočanstva preživjelih. 

“Sve to smo uradili u saradnji sa Agencijom Sense iz Haga, oni su nam osigurali materijale sa suđenja i opremu. Također smo napravili jednu savremenu biblioteku. Arhitektonsko-građevinski radovi su završeni, nabavili smo elektronsku opremu i ostalo je da odaberemo knjige koje će biti u biblioteci koja će tretirati materiju ratnih zločina i genocida. Ova biblioteka će putem Cobis sistema biti uvezana sa ostalim bibliotekama u svijetu”, kaže Smajlović.

Klix

GODISNJICA
MARKETING