20. maj – Dan bijelih traka

20. maj – Dan bijelih traka

rsz_1bijele-trake

U organizaciji i u sklopu kampanje i slogana Stop Genocide Denial započelo je obilježavanje Dana bijelih traka a njegov krajnji cilj je borba za prava civilnih žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale tamo gdje im se to zabranjuje na osnovu etničke pripadnosti i da bi se svi protekli datumi, dešavanja i posljedice uvijek pamtili.

“Istovremeno na ovaj način javnost se još jednom podsjeća na stradanje 266 žena i djevojčica iz Prijedora ubijenih tokom 1992. godine”, rekao je za agenciju Anadolija Edin Ramulić, predstavnik Udruženja porodica žrtava Izvor iz Prijedora.

Kako on ističe značenje i samo obilježavanje ovog dana, Dana bijelih traka započeo je danas i u Hrvatskoj, a za 23. maj u Prijedoru je planirano postavljanje instalacije na centralnom gradskom trgu s bijelim vrećama na kojima će biti ispisana imena ubijenih prijedorskih žena i djevojčica, što čini simboliku ovog dana.

Prisjećanja radi, simbolika bijelih traka i obilježavanje ovog dana potiče od 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima i gradovima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Od tog dana, stanovništvo BiH koje nije zaboravilo na ovaj izuzetno bitan datum, obilježava na taj simbolični naziv.

“Na dan 31. maja, predat ćemo gradskim vlastima listu zahtjeva u kojima tražimo izjednačavanje prava porodica žrtava i preživjelih u Prijedoru bez obzira na njihovu nacionalnost”, saopćili su ogranizatori.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica