20. marta počinje međunarodna kulturna manifestacija “Zeničko proljeće”

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U Zenici 20. marta 2015. godine počinje 20. međunarodna kulturna manifestacija “Zeničko proljeće” koje ove godine nosi slogan “Sjećanje…zaborav”.

Tim povodom u zgradi Općine Zenica, održana je preskonferencija na kojoj su se obratili organaztori iz svih sfera koje ćete ove godine moći pratiti tokom zeničkog proljeća.

Zijad Softić, pomoćnik gradonačelnika grada Zenice, istakao je osnovne detalje vezane za ovu međunarodnu kulturnu manifestaciju, te istakao kako i na koji način se radilo na istom: “Predviđeno je 36 raznih programa i oni pokrivaju različite oblasti. Ovog puta imali smo i radni naslov ili moto a to je “Sjećanje, zaborav”. Željeli smo da svi programi imaju tu vrstu propitivanja i odgovor na ovo tematsko zaglavlje. Sjećanje je na neki način prodiranje u svijest a mi smo željeli da se sjećanjem kao jedinom metodom bori protiv zaborava. Mnogi programi su ostali u toj temi ali će i programi vjerovatno odgovoriti na to. Planirano je 1o pozorišnih predstava i gostiju iz pozorišta širom BiH. Od muzičkih su tu od ozbiljne do popularne muzike, ali to gradi i tradiciju. Od likovnih programa imamo tri i veliki broj različitih usmjerenja: imamo jedan okrugli sto, predstavljanje najbolje knjige i priče, imamo promocije, obilježavanje Dječijeg dana knjige, te se nadamo da će posjetioci biti zadovoljni svim programima koje smo spremili za njih.”

ČITAJ JOŠ:  Zenica: Promocija knjige Vlatka Glavaša

11056921_10205600309063530_557946170_n

Damir Kukić, predsjednik gradskog Savjeta za kulturu istakao je sa kojim programima raspolažu književni radovi i okrugli stolovi koju će ove godine biti zastupljeni na zeničkom proljeću: “Sa radom smo počeli u septembru i ovaj put vidite da je veliki broj manifestacija zastupljen ove godine. Imamo 36 projekata i programa i koncept je koncentriran na dva koncerta. Ta dva koncerta mogu se dopunjavati i želimo da predstavimo publici sjećanje i zaborav. Mislim da će i ovo zeničko proljeće biti izuzetno kvalitetno i da će pružiti publici ono što i žele.”

ČITAJ JOŠ:  MACA MAHALAC: Zeničani oduševljeni 'terapijom' (FOTO)

11072352_10205600309263535_391184156_n

“Nastojali smo da koncept ostvarimo do kraja precizno i radiklano. To uvijek nije moguće iz objektivnih i subjektivinih razloga. Ovaj koncept se može održati i bitno je da može da komunicira sa zeničkom publikom. Mi živimo u vremenu u kojem smo uvijek opterećeni historijom, međutim taj višak često je balans u onome što se vidi budućnost. Oni predstavljaju ponavljanje gradiva i onog što se ranije desilo u kulturnim manifestacijama i oni imaju svoju  osobenost. 20 godina nije malo i predstavlja prekretnicu u onome što se desilo i dosta je zahtjevniji za zeničku publiku i za publiku koja može sve ovo da primi”, ističu iz BNP-a.

ČITAJ JOŠ:  MIZ ZENICA: Promovisana knjiga “BOSANSKOHERCEGOVAČKI IMAMI U DOBA KOMUNIZMA”

11073480_10205600308783523_1565413466_n

Hazim Begagić je istakao pozorišne teatarske predstave, dok je Jadranka Tepić predstavila sve muzičke djelove u ovogodišnjem zeničkom proljeću. Mithat Kasap je predstavio program u Gradskoj biblioteci u Zenici u okviru Zeničkog proljeća i ono što sve ljubitelje knjige može da očekuje u nastavku. Pored toga o aktivnostima u Muzeju Zenica govorio je Adnadin Jašarević i predstavio šta će posjetioci moći vidjeti i čuti tokom zeničkog proljeća.

Zeničko proljeće započinje 20. marta i trajat će sve do 12. aprila 2015. godine.

 

 

 

072INFO TV